Прокуратура АРК заявила про 270 кримінальних виробництв за порушення в Криму з 2014 року

09:20 10.03.2021

Щодо понад 400 фактів порушень у Криму, які відбулися з 2014 року, розглядається 270 кримінальних проваджень. 

В тому числі під час досудового розслідування подій 9 березня 2014 з переслідування учасників руху «Євромайдан Крим», «встановлено причетність чотирьох осіб, яким повідомлено про підозри в порушенні законів і звичаїв війни» (ст. 438 Кримінального кодексу України).

Про це 9 березня заявила пресслужба Прокуратури АРК і Севастополя, пише Крим.Реалії.

У відомстві уточнили, що мова йде про «порушення права на життя і здоров'я, насильницькі зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортури та нелюдське поводження на території Кримського півострова з моменту його окупації».

«В переважній більшості кримінальних проваджень досудовим розслідуванням встановлено причетність до скоєння вказаних злочинів представників держави-окупанта і її окупаційної адміністрації. Одним з яскравих прикладів беззаконня, що панує на півострові вже сім років, стали події 9 березня 2014 року, коли на Сімферопольському залізничному вокзалі пособники держави-окупанта викрали і піддавали тортурам і жорстокому поводженню координаторів і учасників руху «Євромайдан Крим», які мирним шляхом протистояли спробі РФ окупувати територію півострова», – сказано в повідомленні.

Імена та прізвища підозрюваних не вказуються, ні вони, ні їхні адвокати поки не коментували повідомлення Прокуратури АРК і Севастополя.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати протестуючих.

За даними української прокуратури, всього під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули – більшість в лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту стали називати Небесної сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року за виконання службових обов'язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.
 

Ще на цю тему