Постпред Росії при ОБСЄ прокоментував рішення української влади добудувати дамбу на Північно-Кримському каналі

12:01 05.03.2021

Постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич на онлайн-засіданні Постійної ради 4 березня заявив, що рішення української владий добудувати дамбу на Північно-Кримському каналі «може прирівнюватися до спроби геноциду».

«Хіба це можна назвати турботою про людей (які живуть в анексованому Росією Криму – КР), яких Київ номінально вважає своїми громадянами? Нагадаю, право на воду є необхідною умовою для реалізації інших прав людини, що підтверджено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 64/292 та практикою Європейського суду з прав людини. Взагалі, позбавлення доступу населення до води може прирівнюватися до спроби геноциду», – цитує Лукашевича російське інформаційне агентство ТАСС.

Також він стверджує, що через перекриття Північно-Кримського каналу постраждала Херсонська область. За його словами, вона «опинилася перед обличчям екологічної та санітарно-епідеміологічної загроз».

Нагадаємо, 17 лютого постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич відвідав Управління Північно-Кримського каналу в місті Таврійськ і провів зустріч з начальником управління Сергієм Шевченком. Під час зустрічі обговорили необхідність зміцнення дамби, що не пускає воду на півострів.

У свою чергу, російський глава Криму Сергій Аксенов заявив, що Крим отримає «стійке водопостачання» без участі влади України. Раніше в лютому голова російського парламенту Криму Володимир Константинов доручив вивчити ситуацію щодо стану Північно-Кримського каналу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Радіо Свобода заявляв, що відновлення подачі дніпровської води в Крим через канал можливе тільки після його деокупації. До цього Кулеба назвав безперспективними спроби Росії, зокрема депутата Держдуми, колишнього російського прокурора Криму Наталії Поклонської, звертатися в ООН через перекриття подачі дніпровської води в Крим.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».

Ще на цю тему