В ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму

10:01 05.03.2021

Україна, країни-члени Європейського Союзу, США, Канада, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Норвегія та Грузія під час засідання Постійної ради ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму Росією наприкінці лютого 2014 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, питання незаконної окупації Російською Федерацією АР Крим та м. Севастополь стало окремим пунктом порядку денного сьогоднішнього засідання цього директивного органу ОБСЄ.

«Сьогодні спільно з державами Євросоюзу, США, Канади, Великої Британії, Туреччини, Швейцарії, Норвегії та Грузії засудили збройне захоплення Криму Росією в кінці лютого 2014 року. Дякуємо партнерам за підтримку територіальної цілісності України, включно з Кримом. Питання незаконної окупації українського Криму Росією залишається у центрі уваги ОБСЄ», – прокоментував засідання очільник місії України при ОБСЄ Євгеній Цимбалюк у Твіттері.  

У своєму виступі під час засідання Постійної ради український дипломат нагадав делегаціям-учасницям про те, як розпочиналася збройна агресія РФ проти України, та поінформував про її жахливі наслідки.

Цимбалюк зазначив, що військова агресія розпочалася 20 лютого 2014 року - і саме ця дата міститься на медалі МО РФ «За повернення Криму». Дипломат також повідомив, що ефективний контроль окупантами над півостровом було встановлено 27 лютого із захопленням російськими спецпризначенцями будівлі парламенту Криму – наступного року Путін відзначить цей факт запровадженням 27 лютого Дня Сил спеціальних операцій.

«Факт встановлення Російською Федерацією ефективного контролю над Кримом з 27 лютого 2014 року було визнано нещодавнім рішенням Європейського суду з прав людини. Усі наступні події на півострові, включаючи постановочне шоу, яке окупанти називали так званим «референдумом», проводились під дулами російської зброї і не несуть жодних юридичних наслідків», – наголосив Цимбалюк.

Ще на цю тему