Колишні бранці Кремля презентували нову платформу, яка домагатиметься звільнення політв'язнів

09:45 05.03.2021

Колишні українські політв'язні 4 березня презентували платформу «Звільнення в'язнів». Вона є позапартійним об'єднанням, створеним для захисту прав і звільнення усіх українців, яких РФ позбавила волі через політичні переслідування.

Презентацію платформи транслював «Центр громадянських свобод». Вона відбулась в актовому залі Київської православної богословської академії Православної Церкви України.

Засновниками платформи є 16 колишніх політв'язнів, зокрема Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Жемчугов, Олександр Кольченко, Олег Сенцов, Роман Сущенко та інші.

«Платформа займається боротьбою за звільнення усіх українських громадян, які перебувають за ґратами внаслідок агресії РФ: політв'язнів, заручників, військовополонених. Ми також засуджуємо незаконні, політично мотивовані переслідування проукраїнських активістів, патріотів України», — йдеться в заяві засновників платформи.

Вони наголосили, що відкриті до співпраці з українськими та міжнародними організаціями, які працюють над звільненням українських політв'язнів.

«Ми прагнемо, щоб питання звільнення політв'язнів постійно були у фокусі громадської уваги, стали пріоритетними, і для органів української влади, і для наших друзів, партнерів за кордоном», — зазначається в заяві.

Режисер Олег Сенцов, колишній політв'язень, заявив на презентації, що для пришвидшення звільнення в'язнів потрібно чинити тиск на президента РФ Володимира Путіна.

«…щоб усі міжнародні розмови, всі міжнародні заходи за участю Росії… розпочиналися з одного й того самого запитання: "Коли звільнять українських політв'язнів?"», — каже Сенцов.

Своєю чергою, Герой України Володимир Жемчугов, учасник бойових дій на Донбасі зазначив, що мета платформи — нагадати всім, що війна на Донбасі не завершена, і дуже багато українців перебувають у полоні.

Зазначимо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, станом на початок 2021 року на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей було 267 незаконно утримуваних громадян України. З них 226 — цивільні, зокрема 4 волонтери, 37 — військовослужбовці, 4 — представники добробатів.

Водночас у Росії та окупованому нею Криму наразі утримують 109 політичних в'язнів. Зокрема, 75 політв’язнів є кримськими татарами.

Ще на цю тему