Снкції США «за Навального»: Що придумав Байден

12:40 04.03.2021

Стало відомо, якими будуть санкції адміністрації Байдена проти Росії у відповідь на отруєння, арешт і тюремне ув’язнення російського опозиційного лідера Олексія Навального.

Про це написав у колонці для НВ американський дипломат, екс-координатор з питань санкцій Державного департаменту США Деніел Фрід

У пакет санкцій, анонсований 2 березня, входять санкції проти дев’яти осіб, які відіграли роль в отруєнні Навального і його тюремному терміні, санкції проти семи компаній за причетність до зброї масового знищення, участь у виробництві хімічної зброї або роботу в сфері російської оборони і розвідки. 

Можна виділити кілька аспектів цього пакета санкцій.

По-перше, в ньому об'єднані різноманітні урядові механізми — від держдепівського відхилення віз і обмежень на експорт зброї до фінансових санкцій Міністерства фінансів і режиму контролю експорту з боку Міністерства торгівлі, і за все це відповідають як органи виконавчої влади, так і Конгрес. Це дає привід припустити, що адміністрація Байдена має більш скоординований підхід до складних політичних проблем, ніж адміністрація Трампа. Ці заходи повинні діяти в сукупності, вони підсилюють один одного.

По-друге, рішення ввести санкції проти дев’яти осіб явно задумано так, щоб воно поєднувалося з санкціями, які Європейський союз ввів незабаром після отруєння Навального, а також прийнятими в Брюсселі вчора. Відновлення такого багатостороннього підходу дає Путіну сигнал, що йому більше не варто розраховувати на поділ США і Європи.

По-третє, цей пакет санкцій реалістичний і стійкий. Адміністрація Байдена, як повідомляється, все ще займається більш широким переглядом політики щодо Росії. І хоча введення санкцій проти російських мільярдерів — це цілком розумна відповідь, але такі дії можуть призвести і до незапланованих наслідків (наприклад, як це було з санкціями адміністрації Трампа проти російського олігарха Олега Дерипаски. Помилка, зроблена на ранньому етапі, може перешкодити адміністрації сформувати чітку і здійсненну політичну стратегію, за допомогою якої вона буде реагувати на численні прояви агресії з боку путінського режиму.

Це не означає, що санкції проти наближених Путіна і кремлівських «князьків» не розглядаються. Їх ще можуть ввести, але на розроблення і прийняття потрібен час. Інші санкції, наприклад, більш фінансові за своєю суттю, теж можуть плануватися.

Нинішній пакет санкцій від адміністрації Байдена є надійною, цільною і швидкою відповіддю на репресії Навального. Швидше за все, за ними підуть більш широкі дії — і не тільки санкції, як каже радник з національної безпеки Джейк Салліван — відповідають на стратегічний виклик Кремля.
 

Ще на цю тему