У МЗС обговорили державну політику деокупації Криму

10:20 04.03.2021

В Міністерстві закордонних справ України обговорили державну політику деокупації Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ.

«3 березня Міністерство закордонних справ України та Представництво Президента України в АР Крим провели панельну дискусію «Державна політика деокупації Криму: статус і перспективи» в рамках відзначення Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополь», - йдеться в повідомленні.

До дискусії приєдналися представники закордонних дипломатичних місій в Україні.

Кримська платформа фокусуватиметься на п’яти дуже практичних напрямах роботи: 

  • політиці невизнання спроби анексії Криму Росією,
  • розширенні та посиленні міжнародних санкцій проти Росії,
  • міжнародній безпеці,
  • правах людини,
  • впливі окупації на економіку та екологію.

Однією з ключових тем обговорення стала Кримська платформа та виклики, що стоять перед Україною та світом через агресію Росії та тимчасову окупацію частини території України.

«Україна створює Кримську платформу, щоби винести дискусію щодо деокупації Криму на рівень стратегічного діалогу на міжнародному рівні. Це допоможе консолідувати прагнення і ресурси міжнародної спільноти, а також дозволить об’єднати зусилля на міжурядовому, міжпарламентському та експертному рівнях», - зазначила перший заступник міністра закордонних справ України Джапарова.

За її словами, Кримська платформа фокусуватиметься на п’яти дуже практичних напрямах роботи: політиці невизнання спроби анексії Криму Росією, розширенні та посиленні міжнародних санкцій проти Росії, міжнародній безпеці, правах людини, впливі окупації на економіку та екологію.

Джапарова наголосила, що, працюючи з міжнародними партнерами за цими напрямами, Україна зможе просуватися на шляху деокупації Криму: «Важливо розуміти, що звільнення Криму від російської окупації - це не лише питання справедливості. Це один з ключових факторів відновлення стабільності світового порядку та захисту спільних цінностей, які становлять фундамент для розвитку людства».

Постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич наголосив, що підписаний 26 лютого 2021 року Указ Президента України «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя» є дуже потужним сигналом нашим міжнародним партнерам, що зусилля з деокупації Криму є одним з пріоритетів внутрішньої державної політики України. Цим Указом Президент створив Організаційний комітет установчого саміту Кримської платформи, дав доручення підготувати проєкт Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя та Стратегію розвитку кримськотатарської мови.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що підтримує ідею створення Кримської платформи.

«Деокупації Криму має передувати прийняття відповідних законів України, що нададуть чітке уявлення про майбутнє Криму як невід'ємної частини України, гарантії збереження і розвитку його корінного кримськотатарського народу”, - заявив голова Меджлісу.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане 23 серпня у Києві.
 

Ще на цю тему