Сім років тому в Сімферополі викрали Решата Аметова - першу жертву окупації Криму / Відео

08:00 04.03.2021

Сім років тому в окупованому Росією Криму був викрадений і згодом убитий кримськотатарський активіст Решат Аметов, який вийшов 3 березня 2014 року на одиночний пікет проти окупації Криму.

Про це нагадав Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

«Решат Аметов - перша жертва російських окупантів в Криму. 7 років тому, 3 березня 2014 року, Решата Аметова викрали невідомі особи в камуфляжній формі в центрі Сімферополя, де він проводив одиночний пікет проти окупації Криму», - йдеться в повідомленні громадської організації.

Тіло активіста знайшли 15 березня в полі в селі Земляничне Білогірського району. На ньому були колото-різані рани в області лівої очниці й інші численні тілесні ушкодження. Голова чоловіка була обв'язана скотчем, на руках були наручники.

У 39-річного Решата Аметова, який не прийняв російську окупацію і протестував проти проведення так званого референдуму в Криму, залишилися троє малолітніх дітей.

У квітні того ж року так званий Слідчий комітет Слідчого управління РФ по Криму порушив кримінальну справу за фактом вбивства кримського татарина, а в 2015 році справа була припинена, у зв'язку з тим, що «не встановлені особи, причетні до вбивства».

Керівник Кримськотатарського ресурсного центру вважає, що Решат Аметов є символом боротьби Криму за цілісність України проти російської агресії.

У травні 2017 року п'ятий Президент України Петро Порошенко підписав указ про присвоєння Решату Аметову звання Героя України.

Ще на цю тему