Через тиск окупантів з Криму виїхали родичі колишнього бранця Кремля Бекірова

08:21 03.03.2021

Близькі родичі колишнього бранця Кремля кримськотатарського активіста Едема Бекірова через тиск на них змушені були виїхати з окупованого Криму на материкову Україну.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила 2 березня під час засідання за «круглим столом» у Херсонській ОДА, організованого з нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, дружина кримськотатарського активіста Едема Бекірова, заступниця голови Генічеської РДА Гульнара Бекірова.

«Сьогодні продовжується (в окупованому Криму – ред.) тиск на кримських татар. Сьогодні йде вимушена депортація кримськотатарського народу. Прикладом є моя родина – після того, що сталося з Едемом, вже виїхала моя донька з онукою. І зі слізьми на очах виїхала моя мати, яка була депортована у 1944 році і повернулася у Крим лише у 2002 році», – заявила Гульнара Бекірова.

За її словами, мама особливо переживає той факт, що їй знову довелося залишити півострів.

Як зазначила Бекірова у розмові з кореспондентом агентства, її рідні відчули тиск окупантів. Зокрема, доньку викликали у ФСБ, вона почала переживати за дитину.

«Я їй сказала: бери речі і приїжджай до нас. Вона зараз працює вчителькою. А мама тоді залишилася одна, бо ми, діти, живемо на Херсонщині. Уже шостий місяць, як вона виїхала з Криму, вона там залишила все – немає можливості перевозити речі. Проте, знаєте, мама має надію, що Крим повернеться», – зауважила вона.

Що стосується Едема Бекірова, то він за час після повернення з російського ув’язнення тричі лежав у лікарні, перехворів коронавірусом, через стан здоров’я він не може брати участь в усіх акціях та заходах, розповіла його дружина. Проте він дуже сильна духом людина, яка хоча жити та має мету, підкреслила Гульнара Бекірова.

Як повідомлялося раніше, 57-річний Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року на в'їзді до Криму і звинувачений за ч. 2 ст.222, ч.2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухонебезпечних речовин і патронів). 13 грудня Київський районний «суд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці, потім цей запобіжний захід неодноразово продовжували попри те, що він — інвалід I групи (ампутована нога), хворий на цукровий діабет, а також переніс інфаркт і операцію на серці.

7 вересня 2019 року між Україною і РФ відбувся обмін утримуваними особами. На Батьківщину повернулися 11 незаконно засуджених українців, серед них і Едем Бекіров, а також 24 моряки, які були захоплені Росією в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

У травні 2020 року Центральний районний «суд» м.Сімферополя оголосив у розшук громадянина України Едема Бекірова.

Ще на цю тему