Президент Вірменії виступив зі зверненням до учасників запланованих протестів з обох боків

12:41 01.03.2021

Президент Вірменії Армен Саркісян закликав громадян країни зберігати єдність і солідарність, зазначивши, що політичні розбіжності не повинні привести до конфронтації і розколу.

Як повідомляє пресслужба президентського апарату, про це йдеться у зверненні Саркісяна з нагоди трагічних подій 1 березня 2008 року і в зв’язку з запланованими акціями як прихильників, так і противників Нікола Пашиняна, пише УНН.

«Політична боротьба не повинна виходити за рамки законності, вона не повинна приводити до потрясінь, нестабільності, суперечності не повинна переходити в атмосферу нетерпимості, взаємної ненависті, більше того, конфронтації і розколу. Я ще раз закликаю всіх проявити терпимість і солідарність», — зазначив він.

У Вірменії з минулого тижня тривають мітинги противників прем’єр-міністра Нікола Пашиняна. Вони продовжують тримати перекритою центральну вулицю Єревана — проспект Баграмяна — в районі будівлі парламенту. Опозиціонери включили патріотичні пісні і скандують антиурядові гасла. Поліція продовжує нести посилену службу, проте не робить спроб розблокувати проспект. Опозиція вже заявила, що о 18:00 (16:00 за київським часом) проведе масовий мітинг з вимогою відставки Пашиняна і в підтримку Збройних сил Вірменії. Своїх прихильників на площу покликав і Пашинян.

Масові акції почалися після того, як Генштаб ЗС зажадав відставки прем’єра і уряду. Заяву підписали начальник Генштабу Онік Гаспарян, його заступники, голови управлінь та корпусів. Пашинян розцінив це як спробу військового перевороту і повідомив про рішення звільнити начальника Гаспаряна. У суботу президент повернув прем’єру пропозицію про звільнення начальника Генштабу, зазначивши, що такий указ, на думку юристів, суперечить конституції. Саркісян заявив, що не підтримує жодну з політичних сил і ситуація, що склалася в країні, не може бути вирішена шляхом частих кадрових перестановок. Після того, як Пашинян повторно направив пропозицію, президент в триденний термін повинен або підписати указ, або оскаржити його в Конституційному суді.

Після президентських виборів у Вірменії 19 лютого 2008 року, перемогу на яких здобув Серж Саргсян, в країні пройшла серія протестів. Вуличні акції були організовані прихильниками першого президента Вірменії Левона Тер-Петросяна, який в той момент знову претендував на вищу державну посаду. В ході зіткнень демонстрантів з органами правопорядку 1 березня 2008 року загинули вісім демонстрантів і два поліцейських, госпіталізовано 33 співробітника поліції. Всього за допомогою до медиків тоді звернулися близько 230 осіб.

Ще на цю тему