Голова ОБСЄ нагадала, що Крим – це Україна

09:20 26.02.2021

Врегулювання російсько-українського збройного конфлікту має відбутися з повною повагою до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим.

Про це заявила діючий голова ОБСЄ, глава МЗС Швеції Анн Лінде під час спільного засідання трьох Загальних комітетів Парламентської Асамблеї ОБСЄ у четвер, 25 лютого, пише Укрінформ.

«Швеція визнає надзвичайну важливість СММ ОБСЄ в Україні. І ми намагатимемося зробити свій внесок у зусилля в рамках Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи з метою знаходження стійкого врегулювання конфлікту. Це має відбутися у відповідності до норм та зобов’язань ОБСЄ та з повною повагою до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь», - зазначила Лінде.

Діючий голова ОБСЄ також вказала на те, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні «має мандат щодо вільного та безперешкодного доступу по усій території України». Вона наголосила, що СММ має бути забезпечено «усі можливості для повного виконання мандату».

Заява Анн Лінде прозвучала у відповідь на запитання з боку голови делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Микити Потураєва, який поцікавився, чому ОБСЄ досі не приєдналася до ООН та ЮНЕСКО у дистанційному моніторингу ситуації в тимчасово окупованому Криму, і нагадав, що мандат СММ поширюється на усю територію України, включно з Кримом.

Як повідомлялось, 24-26 лютого в онлайн-форматі проходить 20-та зимова сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ за участю близько 270 парламентаріїв, представників уряду держав-учасниць ОБСЄ. Питання триваючої агресії РФ проти України та тимчасової окупації Криму залишається однією з головних тем у виступах депутатів країн-учасниць ОБСЄ.
 

Ще на цю тему