ЄС продовжить політику невизнання незаконної анексії Криму, зокрема шляхом застосування санкцій – Боррель

08:00 26.02.2021

Європейський союз продовжуватиме впроваджувати політику невизнання незаконної анексії Криму Росією, зокрема шляхом застосування обмежувальних заходів та співпраці в рамках міжнародних майданчиків.

Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені Євросоюзу до 7-ої річниці незаконної анексії Криму та Севастополя РФ, яка відзначається в Україні 26 лютого 2021 року, пише Центр журналістських розслідувань.

Боррель зазначив, що ЄС непохитно відстоює суверенітет та територіальну цілісність України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою.

«Європейський Союз знову повторює, що не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Таке порушення залишається прямим викликом міжнародній безпеці, має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність та суверенітет усіх держав. ЄС залишається налаштованим на повне впровадженні своєї політики невизнання, зокрема шляхом застосування обмежувальних заходів та співпраці в рамках міжнародних майданчиків», – йдеться у заяві.

Боррель вказав, що ЄС ще раз закликає держави-члени ООН розглянути подібні заходи щодо невизнання у відповідності до Резолюції Генасамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року.

«ЄС не визнає і не визнаватиме проведення РФ виборів на території Кримського півострова. Посилена мілітаризація Кримського півострова Російською Федерацією, включно із проведенням численних військових навчань і будівництвом військових кораблів, продовжує негативно впливати на безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні. Порушуючи міжнародне гуманітарне право, Росія нав’язала громадянство та здійснює призов жителів Криму до лав її збройних сил», – заявив Боррель.

Він нагадав про негативний вплив незаконної анексії на стабільність регіону, що підтверджується необґрунтованим використанням Росією військової сили проти України 25 листопада 2018 року та заявив, що РФ повинна припинити змінювати демографічний склад півострова шляхом переселення власного населення на окуповану територію.

«Європейський Союз засуджує будівництво Керченського мосту і відкриття ділянки залізничного сполучення без згоди України. Ці дії є подальшими спробами насильницької інтеграції анексованого півострова до Росії, та подальшим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. ЄС очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід усіх суден через Керченську протоку до Азовського моря в обох напрямках у відповідності до міжнародного права. Незаконні обмеження на такий прохід тривають і досі, а також мають негативний вплив на економічний стан українських портів в Азовському морі та всього регіону в цілому», – вказав очільник європейської дипломатії.

Також він зазначив, що після незаконної анексії РФ ситуація у сфері прав людини в Криму суттєво погіршилася та від імені ЄС закликав Росію до повного дотримання міжнародного гуманітарного права, міжнародних стандартів прав людини та відповідних резолюцій Генасамблеї ООН.

«Жителі півострова зазнають систематичних обмежень їхніх основоположних свобод, таких як свобода волевиявлення, свобода віросповідання, свобода участі в об’єднаннях, а також право на мирні зібрання. Журналісти, правозахисники та судові адвокати зіштовхуються із залякуванням та втручанням у свою діяльність. Кримські татари піддаються неприйнятним переслідуванням, утискам та зазнають грубих порушень своїх прав. Повинна бути забезпечена можливість кримським татарам, українцям та іншим етнічним та релігійним групам на півострові підтримувати та розвивати свою культуру, освіту, ідентичність, традиції культурної спадщини, що наразі перебуває під загрозою через незаконну анексію. Повинна припинитися діяльність, спрямована на руйнування культурної спадщини півострова, зокрема археологічних скарбів, витворів мистецтва, музеїв чи історичних пам’яток», – заявив Боррель.

Він наголосив, що згідно з Резолюцією Генасамблеї ООН 75/192 від 16 грудня 2020 року, вкрай важливим є надання регіональним та міжнародним механізмам моніторингу прав людини, а також неурядовим правозахисним організаціям безперешкодного доступу до Криму та Севастополя. Крім того, слід ретельно розслідувати усі нерозкриті випадки порушень прав людини та зловживань, такі як насильницькі зникнення, катування, вбивства, насильство, політично мотивовані переслідування, дискримінація і приниження.

«Слід негайно звільнити усіх затриманих на Кримському півострові та ув’язнених з порушенням міжнародного права, включаючи Еміра-Усеїна Куку і 5 інших звинувачуваних, засуджених за тією ж справою, Олега Приходька, а також нещодавно ув’язнених Енвера Омерова, Різу Омерова та Айдера Джаппарова. Слід скасувати заборону на діяльність Меджлісу, органу самоврядування кримських татар. Також Росія має вжити заходів щодо покращення екологічної ситуації, яка суттєво погіршилася на півострові після незаконної анексії», – вказав Боррель.

Він також додав, що ЄС вітає дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою, і «розгляне конкретні ідеї України в цьому напрямку у відповідності до запровадженої політики невизнання».
 

Ще на цю тему