«Паростки спротиву»: біля посольства РФ відбулася акція на підтримку жертв насильницьких зникнень в Криму

15:21 25.02.2021

Рано чи пізно Росія нестиме відповідальність за зниклих громадян України в Криму, оскільки у насильницького злочину немає терміну давнини.

Про це на акції «Паростки спротиву», яка відбулася, 24 лютого, перед посольством РФ у Києві заявив правовий аналітик КримSOS Євген Ярошенко. За його словами, відповідати мають і посадові особи, які брали участь у насильницьких викраденнях: співробітники ФСБ, транспортної поліції, патрульні, члени «самооборони Криму» та інші організації, які виконували злочині накази.

Мета акції — нагадати українському суспільству про цих людей та їхню боротьбу. За даними нашої організації, за сім років окупації півострова сталося 44 випадки насильницьких зникнень, жертвами яких стали 44 людини. 23 з них були викрадені, але пізніше знайдені живими. Шестеро — мертвими. Про долю 15 людей й досі нічого не відомо, — розповів Ярошенко.

Він нагадав, що нещодавно Європейський суд з прав людини визнав, що РФ відповідатиме за всі порушення прав людини в Криму, починаючи не з 18 березня (дати проведення незаконного референдуму — прим. ред.), а з 27 лютого 2014 року.

Чому це важливо? Тому що за цей проміжок часу, тобто до так званого референдуму в Криму, відбулася половина з 44 насильницьких зникнень. У тому числі в цей період зник, а потім знайдений мертвий, зі слідами нелюдських катувань, Решат Аметов — перша жертва російської агресії в Україні, — сказав аналітик.

Кримськотатарський активіст Аметов 3 березня 2014 року вийшов на одиночний пікет на площу Леніна у Сімферополі біля будівлі ради міністрів АРК, протестуючи проти окупації Криму. Пізніше невідомі люди в камуфляжі підійшли до нього, вивели з площі, скрутили та посадили в автомобіль. Тіло Аметова зі слідами жорстоких тортур знайшли 15 березня біля Земляничного Білогірського району.

Після виступу Євгена Ярошенка перед посольством РФ провели перфоманс. Активісти КримSOS розставили 16 горщиків з квітами. Кожна квітка символізує тих кримчан, хто висловлював свою чітку позицію щодо дій окупаційної влади, хто чинив спротив і постраждав за це. Пізніше деякі з квітів були розтоптані «чоботами окупантів».

16 горщиків з квітами — це Решат Аметов, а також ті жертви насильницьких зникнень, про чию долю й досі нічого невідомо: Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Мухтар Арісланов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Федір Костенко та Арсен Алієв.

На завершення акції представникам ЗМІ повідомили, що акція на підтримку жертв насильницьких зникнень проводиться щомісяця вже кілька років біля посольства РФ. Сьогоднішня акція була 55-ю за ліком.

1 грудня 2020 року команда КримSOS представила звіт «Насильницькі зникнення в Криму за період окупації Російською Федерацією у 2014-2020 роках».

Ще на цю тему