Генштаб Вірменії вимагає відставки уряду, Пашинян назвав це «спробою перевороту» та звільнив його

13:41 25.02.2021

Збройні сили Вірменії вимагають відставки прем’єр-міністра країни Нікола Пашиняна, заявив Генштаб країни.

Він висловив протест у зв’язку зі звільненням першого заступника начальника Генштабу Тірана Хачатряна, передає УНН з посиланням на місцеві ЗМІ.

«У таких важких умовах таке рішення (про звільнення заступника голови Генштабу) є антидержавним і безвідповідальним кроком... Збройні сили Вірменії довгий час терпляче зносили нападки чинної влади проти армії, проте всьому є межа. Збройні сили Вірменії з честю виконали свій обов’язок, пліч-о-пліч з народом билися з ворогом. Неефективне управління чинної влади і серйозні помилки у зовнішній політиці привели країну на грань загибелі... У зв’язку з ситуацією, що склалася збройні сили Вірменії вимагають відставки прем’єр-міністра і уряду РВ, одночасно попереджаючи утриматися від застосування сили проти народу, чиї діти загинули, захищаючи Батьківщину і Арцах (Нагірний Карабах)», — йдеться в заяві Генштабу.

Сам Нікол Пашинян у відповідь на це заявив, що мова йде про спробу військового перевороту. «Вважаю заяву Генерального штабу спробою військового перевороту. Запрошую всіх наших прихильників на площу Республіки прямо зараз», — написав Пашинян в Facebook.

Пізніше під час прямого ефіру на своїй сторінці Пашинян звільнив начальника Генерального штабу ЗС, генерал-полковника Оніка Гаспаряна, який разом з 40 високопоставленими офіцерами зажадав його відставки.

«Я сьогодні прийняв рішення звільнити начальника генштабу і його першого заступника. Міністр оборони вже готує відповідне рішення про призначення нового глави генштабу і його заступників», — зазначив він.

Як повідомлялося раніше, громадяни, які вимагають відставки прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, з самого ранку четверга проводять в Єревані акції непокори, перекриваючи рух на вулицях.

20 лютого «Рух за порятунок Вітчизни» відновило акції протесту. Лідери руху заявили, що відтепер акції протесту і непокори проводитимуться щодня. Вони заявили про початок нового етапу боротьби.

«Рух за порятунок Вітчизни», до якого входять більш ніж півтора десятка політичних партій, домагається відставки Нікола Пашиняна і обрання колишнього міністра оборони і прем'єр-міністра Вірменії Вазгена Манукяна тимчасовим прем'єр-міністром для формування перехідного уряду, що через рік організує позачергові вибори, на яких сам Манукян участі не братиме.

Зростання невдоволення Пашиняном у Вірменії пов'язане з поразкою вірменської сторони в осінній війні в Карабасі.

Вірменія і Азербайджан 27 вересня 2020 року розпочали бойові дії в Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши один одного в обстрілах прикордонних територій і провокуванні насильства. Бойові дії спричинилиі військові втрати з обох сторін і жертви серед мирного населення.

9 листопада 2020 року президенти РФ, Азербайджану та прем'єр-міністр Вірменії підписали спільну заяву про повне припинення військових дій в Нагірному Карабасі. Азербайджанська і вірменська сторони зупинилися на фактично контрольованих позиціях, у регіоні з'явилися російські військові в статусі миротворців.

Ще на цю тему