Сербія повинна гармонізувати свою зовнішню політику із зовнішньою політикою та політикою безпеки ЄС

12:41 25.02.2021

Комітет закордонних справ Європарламенту стурбований постійною підтримкою, яку надає Сербія у Генеральній Асамблеї ООН російській анексії Криму.

Про це йдеться у прийнятій 24 лютого доповіді про прогрес країни на шляху до ЄС.

Зазначається, що Сербія повинна гармонізувати свою зовнішню політику із зовнішньою політикою та політикою безпеки ЄС, і що наразі країна має найнижчий рівень гармонізації в регіоні.

Автором доповіді є доповідач Європейського парламенту щодо Сербії Володимир Більчик (Словаччина). За прийняття звіту проголосували 57 депутатів, четверо були проти, дев'ять утримались.

У звіті також наголошується, що нормалізація відносин з Косово визначатимуть подальший темп переговорів щодо вступу Сербії до ЄС. «Нормалізація відносин між Сербією та Косово є пріоритетом та передумовою приєднання обох країн до Союзу», – наголошується в доповіді.

Зазначається, що п'ять держав-членів ще не визнали Косово окремою державою. Євродепутати закликають їх це зробити, нагадуючи, що незалежність республіки незворотна.

Євродепутати також заявили про стурбованість зростаючим впливом Китаю на Сербію, а також на Західні Балкани в цілому, особливо відсутністю прозорості в оцінці екологічного та соціального впливу китайських інвестицій та позик, йдеться в документі.

При цьому Євродепутати засудили кампанію дезінформації державних чиновників про допомогу ЄС та вимагали надання всієї важливої ​​інформації громадянам.

Особливо підкреслюється, що Сербія повинна досягти переконливих результатів у галузі правосуддя, боротьби з корупцією та організованою злочинністю, забезпеченні свободи слова.

Автори звіту закликають Сербію активніше демонструвати свою прихильність європейським цінностям, зазначаючи, що державні засоби масової інформації сприяють антиєвропейській риториці.

Після зовнішньополітичного комітету ЄП, звіт про Сербію, як очікується, буде прийнятий на пленарному засіданні Європейського парламенту наприкінці березня.

Ще на цю тему