Італія та Франція поставлять фрегат та зенітні ракети для ВМС Єгипту / Фото

16:20 24.02.2021

Італійське суднобудівне підприємство Fincantieri розпочало ходові випробування фрегата Bernees (FFG 1003) , виробленого за проектом FREMM на замовлення військово-морських сил Єгипту.

Це – другий та останній фрегат, який Італія має поставити для єгипетських ВМС, пише defence-ua з посиланням на портал Naval News.

Передача корабля Bernees має відбутись у «найближчі тижні». Під час ходових випробувань цього фрегату, ймовірно, відбувається навчання військових моряків Єгипту, що згодом увійдуть до складу екіпажу фрегата Bernees.

Зазначається, що порівняно із оригінальним проектом FREMM, фрегати для ВМС Єгипту мають "урізаний" набір радіоелектронного обладнання: зокрема, кораблі будуть поставлені без систем РЕБ RECM NETTUNO-4100 та Thales Altesse CESM, також – без "деяких систем зв’язку", номенклатура яких не називається.

Який набір озброєння матиме корабель Bernees – не зазначається. Відомо, що його "попередник" - фрегат Al Galala для Єгипту має таку номенклатуру озброєння: автоматична 127-мм гармата Leonardo, 76-мм автоматична гармата Super Rapido, дві артустановки калібром 25 мм та зенітно-ракетний комплекс SAAM-ESD із боєзапасом 16 ракет Aster. Чи має цей корабель протикорабельне та ударне озброєння – дані відсутні.

Поставка фрегатів FREMM для Єгипту відбувається в рамках значно ширшого контракту з Італією загальною вартістю 1,2 мільярди євро.

Цей контракт також передбачає поставку для єгипетських збройних сил винищувачів Eurofighter Typhoon, навчальних літаків M-346, "інших ударних систем" та систем зв’язку.

Також, як відомо, ВМС Єгипту вирішили замовити у Франції поставку перспективного зенітно-ракетного комплексу VL MICA NG для своїх корветів, що будуються за проектом Gowind-2500.

Відомо, що серійне виробництво VL MICA NG стартує лише в 2026 році. Однак, на відміну від своїх попередніх ітерацій, цей комплекс матиме збільшену дальність стрільби – до 40 кілометрів, і також буде здатний уражати малі повітряні цілі, як то легкі літаки та БПЛА.

Скільки саме таких комплексів вирішили замовити ВМС Єгипту – наразі невідомо. Але схоже, що саме єгиптяни стануть першими покупцями VL MICA NG.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Defence Express, у січні 2021 року військово-морські сили Єгипту отримали перший корвет, збудований на власних потужностях. Корабель має назву Port Said (ENS 976), він виготовлений за французьким проектом Gowind-2500.

Фрегати типу FREMM італійських військово-морських сил. Фото з сайту defence-ua
 

Ще на цю тему