Росія завезла в Крим півмільйона своїх громадян, щоб зменшити частку етнічних українців і кримських татар

20:58 23.02.2021

Україна на Генеральній Асамблеї ООН повідомила про те, що Росія завезла на територію окупованого нею Криму вже 500 тисяч громадян РФ. Окупанти намагаються зруйнувати самобутність українців і корінного народу Криму - кримських татар.

«Навіть в епоху ковіду, в розріз з резолюцією Ради Безпеки ООН, що держава-окупант прагне зруйнувати самобутність українців та корінного народу Криму - кримських татар. Росія вже переселила 500 тисяч своїх громадян до Криму для того, щоб зменшити частку етнічних українців і кримських татар. З моменту початку окупації 25% складу місцевого населення вже змінилися», – заявив постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця.

Він нагадав, що навмисною провокацією є те, що все більше українських громадян довільно заарештовує російська окупаційна влада.

На брифінгу напередодні ГА ООН для держав-членів міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що вчиняє масштабний воєнний злочин, системно змінюючи склад населення Криму, тим самим зухвало нехтуючи і порушуючи КОНВЕНЦІЮ про захист цивільного населення під час війни. Про це йдеться і в резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна», яка була прийнята 16 грудня.

«Зокрема, ГА ООН серед іншого засудила порушення прав людини в окупованому Криму, нав'язування російського громадянства, проведення незаконних виборчих кампаній і голосувань, зміну демографічного складу населення Криму і придушення національної ідентичності», – сказав Резніков, повторивши те, що РФ завезла в Крим понад 500 тисяч осіб.

«Різке збільшення населення та масштабне військове будівництво призводить до варварської експлуатації водних ресурсів і перебоїв у постачанні води людям, знищення унікальної екосистеми Криму», – сказав Резніков.

«Отже, виклики виходять далеко за межі суто українських. Вони мінімум європейського масштабу. І причина цих викликів – російська агресія».

Ще на цю тему