Вже 18 європейських компаній вийшли з проекту «Північний потік–2», через загрозу потрапити під санкції США

18:41 23.02.2021

Санкції США проти газопроводу «Північний потік–2» призвели до того, що принаймні 18 європейських компаній припинили свою діяльність у цьому проєкті.

Про це йдеться в оприлюдненій в понеділок, 22 лютого, доповіді Державного департаменту США до Конгресу, пише УНН з посиланням на видання Der Tagesspiegel, яке цитує дані з доповіді.

Серед цих компаній, зокрема, агентство називає страхову групу Zurich Insurance Group та будівельну компанію Bilfinger.

«Державний департамент проводив широкі консультації з урядами іноземних держав через демарші, послідовну роботу з послами та високопосадовцями в європейських столицях та зустрічі з країнами-членами ЄС та іншими відповідними європейськими країнами до лютого 2021 року», — йдеться в доповіді.

Державний департамент вважає, що «Північний потік–2» несе загрозу трансатлантичній безпеці, роблячи Європу надто залежною від російських джерел енергії.

Як повідомив 22 лютого речник Держдепу Нед Прайс, США наклали санкції на російську компанію «КВТ-Рус», яка сприяє роботі трубоукладального судна «Фортуна», котре залучене до будівництва «Північного потоку–2».

Втім, згадані в доповіді 18 компаній, які припинили роботу на газопроводом, не підпали під санкції, підтвердив Прайс. «Вони не підпали під американські санкції саме тому, що продемонстрували свою добру волю (вийшовши з проєкту)», — зазначив він.

 

Ще на цю тему