У НАТО нагадали про очікування від Грузії після арешту топ–опозиціонера

15:41 23.02.2021

Спецпредставник НАТО на Південному Кавказі Джеймс Аппатурай прокоментував ситуацію в Тбілісі, де у вівторок вранці влада заарештувала лідера найбільшої опозиційної партії «Єдиний національний рух».

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Грузия online.

«Ми уважно стежимо за подіями в Грузії. Затримання глави головної опозиційної партії викликає глибоку стурбованість», – заявив Аппатурай. 

За його словами, НАТО очікує від Грузії як від близького партнера і країни-аспіранта «розвитку євроатлантичних демократичних стандартів, яких вона так старалася дотримуватися і підтримувати». 

«Це включає вирішення політичних розбіжностей шляхом діалогу, а також уникнення поляризуючої риторики і дій», – додав Аппатурай. 

Вранці 23 лютого у Грузії поліція взяла штурмом кімнату офісу «Єдиного національного руху», в якій перебував лідер партії Никанор Мелія, та затримала його.

Мелія, який став головою «Єдиного національного руху» в кінці минулого року, звинувачується в організації та керівництві насильницькими діями на акції протесту перед будівлею парламенту, а також участі в ній – у справі про заворушення 20 червня 2019 року, також відомих як «ніч Гаврилова».  

Напередодні, 22 лютого, у Грузії затвердили новий уряд на чолі з попереднім міністром оборони, Іраклієм Гарібашвілі, який має репутацію «яструба».

Попередній прем’єр Георгій Гахарія подав у відставку через розбіжність позицій із партією щодо арешту Мелії. 

Ще на цю тему