Омбудсмен України засудила відновлення судових засідань у «справі Едема Бекірова» в Криму

09:41 23.02.2021

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила відновлення судових засідань щодо колишнього політичного в'язня, кримськотатарського активіста Едема Бекірова в Криму.

«Вважаю, що відновлення судових засідань щодо Едема Бекірова, інваліда першої групи, який має хронічні захворювання, серед яких діабет і неврологія хребта – ніщо інше як продовження політичного переслідування країною-окупантом. Засуджую незаконні дії російської влади і прошу міжнародне співтовариство продовжувати тиск на них для припинення політичного переслідування громадян України та звільнення всіх, хто перебуває в незаконному ув'язненні на території РФ і тимчасово окупованого Криму», – написала Денісова на своєму каналі в Telegram.

У п'ятницю, 19 лютого, в підконтрольному Кремлю Центральному районному суді Сімферополя розпочався розгляд по суті кримінальної справи стосовно колишнього політичного в'язня, кримськотатарського активіста Едема Бекірова.

До цього Верховний суд Криму залишив чинним рішення суду попередньої інстанції про оголошення в розшук Едема Бекірова.

14 травня 2020 року Центральна районний суд Сімферополя відновив розгляд кримінальної справи стосовно кримськотатарського активіста Едема Бекірова. Пізніше той же суд ухвалив «примусово доставити» активіста на судове засідання. 22 травня за клопотанням прокурора суддя ухвалив оголосити Бекірова в розшук.

Едем Бекіров вважає, що відновлений у Криму судовий процес, а також рішення оголосити його в розшук закінчаться обвинувальним вироком.

Ще на цю тему