США в ОБСЄ закликали Росію припинити анексію Криму та агресію в Чорному й Азовському морях – посол

12:01 19.02.2021

Заступниця голови місії США в ОБСЄ Кортні Австріан під час засідання Постійної ради ОБСЄ 18 лютого закликала Росію припинити анексію Кримського півострова та агресію в Чорному й Азовському морях.

«27 лютого виповнюється сім років відтоді, як «зелені чоловічки» вперше з'явилися на Кримському півострові, поклавши початок російській окупації. Протягом останніх семи років Росія переслідує кримських татар, етнічних українців та інших противників окупації. Російська окупаційна влада переслідує, затримує, заарештовує і переслідують тих, хто насмілюється виступати проти Москви і критикувати її репресивні заходи. Кремль мобілізує тисячі молодих кримчан до Збройних сил Росії і переслідує тих, хто відмовляється служити в збройних силах держави-окупанта», ‒ підкреслила представниця США.

Вона нагадала, що Америка «повністю підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води».

«Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо анексію Криму Росією. Ми приєднуємося до наших європейських та інших партнерів у заяві про те, що наші санкції щодо Мінська, щодо Росії залишаться чинними доти, поки вона повністю не виконає свої Мінські зобов'язання. Санкції щодо Криму діятимуть доти, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні», ‒ йдеться у заяві Австріан.

Нагадаємо, Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ 18 лютого повідомив, що Росія «продовжує переслідування незгодних» на Кримському півострові.

Він розповів, що 17 лютого в 7 будинках кримських татар були проведені обшуки, шість осіб затримали, за його словами, «без будь-яких законних підстав і без присутності адвокатів».

Ще на цю тему