«Суд» у Криму на пів року продовжив арешт фігуранту «справи Хізб-ут Тахрір» Зіядінову

20:00 18.02.2021

Підконтрольний Росії Кримський гарнізонний військовий суд у Сімферополі продовжив арешт затриманому 7 липня 2020 року кримчанину Емілю Зіядінову на пів року ‒ до 4 серпня.

Про це Крим.Реалії повідомили в «Кримській солідарності» з посиланням на адвоката Ісляма Веліляєва.

Захист і Зіядінов заперечували проти продовження запобіжного заходу, говорили про те, щоб суд обрав інший запобіжний захід, не пов'язаний з позбавленням волі.

«Позитивна характеристика, наявність у нього чотирьох малолітніх дітей, дружина, всі соціальні зв'язки у нього пов'язані з Кримом. Але суд нас не почув і вийшовши з нарадчої кімнати продовжив тримання під вартою мого підзахисного до 4 серпня», ‒ сказав Іслям Веліляєв.

Адвокат також повідомив, що найближчим часом, можливо, в березні, Зіядінов буде етапований в Ростов-на-Дону.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 2 лютого відхилив апеляції захисту на арешт фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» Вадима Бектемірова та Еміля Зіядінова.

7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму були затримані семеро осіб. Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді утримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір'я Муратов, Вадим Бектемиров, Еміль Зіядінов, Алім Суфьянов, Сейран Хайредін були заарештовані в залі суду і поміщені до слідчого ізолятора Сімферополя. Олександр Сизиков, що має інвалідність І групи по зору, відправлений під домашній арешт. Всі затримані звинувачуються в причетності до релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії.

У ФСБ Росії стверджували, що затримали підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір», які «поширювали серед жителів Криму терористичну ідеологію, вербували в свої ряди кримських мусульман». У повідомленні пресцентру російської спецслужби йдеться, що «у місцях проживання членів (організації) виявлено та вилучено значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів« Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі », засобів зв'язку, електронних носіїв інформації, що використовувалися ними при веденні терористичної діяльності ».

Дії російських силовиків засудили в Представництві Президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) і за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).

Ще на цю тему