Окупанти відправили кримчанку з немовлям під домашній арешт, а її чоловіка – в СІЗО за підозрою у «фінансуванні ІДІЛ»

12:40 16.02.2021

Окупаційний «Київський райсуд» Сімферополя відправив під домашній арешт Ніну (Латіфу) Малахову, підозрювану в сприянні терористичній організації за частиною 4 статті 205.1 Кримінального кодексу РФ. Малахова з чоловіком збирали на свою картку кошти на благодійність.

Про це повідомила адвокатка Ліля Гемеджі. Її чоловіка Рузіля Яппарова суд відправив на два місяці в СІЗО, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Ґрати».

Ніну (Латіфу) Малахову і її чоловіка Рузіля Яппарова співробітники ФСБ затримали в Казані 14 лютого і наступного дня етапували до Криму для обрання запобіжного заходу. У подружжя є донька Мелісса віком один місяць, яку доставили разом із ними до суду. З огляду на це, слідство попросило для Малахової домашній арешт, який вона відбуватиме в Криму. У разі визнання винною їй загрожує від 15 до 20 років ув’язнення. Її чоловіка також підозрюють у сприянні терористичній організації, але в частині про схиляння, вербування або інше залучення особи, йому загрожує від восьми до 15 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що «Малахова і Яппаров з 2015 до 2018 року займалися організацією фінансування тероризму під виглядом благодійної діяльності різних фондів, зокрема «Мухаджирун», а також допомоги в будівництві мечетей, біженцям і нужденним громадянам». Для цього вони нібито організовували збір коштів у групі «Садака – добровільна милостиня мусульман нужденним Сімферополя» у ВКонтакте, де закликали жертвувати на потреби мусульман Африки, надаючи свою банківську картку для переказів.

Фонд «Мухаджирун» або «Живе серце» був заснований дагестанським проповідником Ісраїлом Ахмеднабіевим, відомим як Абу Умар Сасітлінський в 2013 році. ФСБ РФ вважає, що через фонд здійснюється збір коштів і фінансування терористичних організацій.

Одночасно із затриманням в Казані рано вранці 14 лютого співробітники ФСБ прийшли до пологового відділення Центральної райлікарні в Сімферополі, де затримали медсестру Лілю Решідову. Її доставили в управління ФСБ на бульварі Франка і оголосили, що вона є свідком у справі Малахова і Яппарова.

Адвокат Іслям Веліляєв розповів «Ґратам», що слідчий зазначив – статус Решідової може змінитися на підозрювану. За версією слідства, вона пересилала гроші на картку Малахової за оголошеннями про збір на благодійні цілі. Через сім годин Решідову відпустили, на 16 лютого слідчий призначив їй участь в очній ставці з підозрюваними.

Як пише Кримська солідарність, адвокат Едем Семедляев повідомив: «З тих матеріалів, які надав слідчий, ясно, що нібито Рузіль перевів на якийсь рахунок 1400 рублів. І на сьогоднішній день 1400 рублів будуть підставою для позбавлення волі аж до довічного. Яким чином це допомогло тероризму і є його фінансуванню, у мене не складається».

За версією слідства, свідки дізналися про те, що сім’я «спонсорує» не мечеті, а Ісламську держава з їх же слів». Едем і інші адвокати клопотали про домашній арешт, адже у Рузіля є новонароджена дочка, але суд відмовляє, посилаючись на відсутність реєстрації в Криму.

«Дуже просто робиться: беруть будь-яку людину, везуть його в інший регіон, де нібито проводиться слідство, і це залізобетонні підстави для обрання запобіжного заходу у слідчому ізоляторі і, звичайно ж, особливо тяжка стаття», – описує методи роботи суду адвокат.
 

Ще на цю тему