Депутат Бундестагу закликала Росію звільнити кримчанина Емір-Усеїна Куку

17:20 12.02.2021

Член Бундестагу від Соціал-демократичної партії Німеччини Бербель Кофлер закликала Росію звільнити засудженого фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїна Куку.

«У п'яту річницю його затримання я закликаю Росію звільнити правозахисника Емір-Усеїна Куку. Його випадок є симптоматичним для переслідування кримських татар і порушення Росією прав людини в незаконно окупованому Криму. #FreeKuku #CrimeaIsUkraine», – написала Кофлер у Twitter, передає Крим.Реалії.

Напередодні Посольство США в Україні закликало Росію звільнити з ув'язнення Емір-Усеїна Куку.

11 лютого виповнилося п'ять років від дня обшуків і затримання фігурантів «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір», у складі якої був кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку.

Раніше посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс і член британського парламенту Венді Мортон також закликали Росію звільнити українських політв'язнів, включаючи Емір-Усеїна Куку.

Нагадаємо, правозахисний центр «Меморіал» визнав Емір-Усеїна Куку політв'язнем. А в грудні 2020 року його номінували на отримання української державної стипендії імені Левка Лук'яненка.

Емір-Усеїн Куку – кримськотатарський правозахисник і активіст. 12 листопада 2019 року Військовий суд Південного округу сусідньої Росії засудив його на 12 років позбавлення волі, звинувативши в «організації діяльності терористичної організації». Amnesty International вважає Куку в'язнем совісті.

Емір-Усеїн Куку. Фото Кримська солідарність
 

Ще на цю тему