У Москві суд без участі адвоката продовжив ще на два місяці арешт кримчанина Яцкіна – Полозов

09:00 12.02.2021

Московський міський суд 11 лютого без участі адвоката продовжив ще на два місяці - до 16 квітня - арешт кримчанину Івану Яцкіну, якого ФСБ обвинувачує в нібито «шпигунство» на користь України.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив російський адвокат Микола Полозов, який є захисником кримчанина, пише Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні Московський міський суд розглянув клопотання слідчого СУ ФСБ Росії про продовження терміну утримання під вартою відносно українського політв’язня Івана Яцкіна, обвинуваченого владою РФ в скоєнні державної зради у формі шпигунства … суд продовжив термін утримання під вартою Івану Яцкіну до 16 квітня», – написав Полозов .

Він нагадав, що термін утримання під вартою у Яцкіна закінчувався 16 лютого.

Адвокат заздалегідь заявив клопотання про призначення дати судового розгляду клопотання слідчого про продовження терміну варти на 15 лютого, оскільки 11 і 12 лютого був зайнятий в іншому судовому процесі – в «міському суді» м. Армянськ в окупованому Криму.

«Як доказ участі в раніше призначених судових засіданнях в Криму, мною були представлені слідчому повістки міського суду м. Армянськ про виклик мене в якості захисника Мустафи Джемілєва на зазначені дати. Як пізніше з’ясувалося, судове засідання щодо мого підзахисного Івана Яцкіна про продовження йому терміну утримання під вартою відбулося без моєї участі, із залученням захисника за призначенням», – зазначив Полозов.

Як повідомлялось, 14 грудня 2020 року Московський міський суду продовжив до 16 лютого 2021 року термін утримання під вартою кримчанину Івану Яцкіну.

Видання нагадує, що в жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.

Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року. Слідчі органи ФСБ обвинувачують кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).

Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.

У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.

Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.

13 жовтня Мосміськсуд продовжив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою Івану Яцкіну, який утримується в московському СІЗО «Лефортово», ще на два місяці до 16 грудня 2020 року. 10 листопада Перший апеляційний суд загальної юрисдикції в Москві відхилив апеляційну скаргу на продовження арешту Яцкіну.
 

Ще на цю тему