Росія висилає дипломатів Швеції, Польщі та Німеччини. У ЄС такий крок засудили

19:41 05.02.2021

МЗС Росії оголосило персонами non grata дипломатів зі Швеції, Польщі та Німеччини за «участь в акціях» 23 січня в Петербурзі та Москві на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті відомства.

Згідно з повідомленням було зафіксовано участь «дипломатичних співробітників генеральних консульств Королівства Швеція і Республіки Польща в Санкт-Петербурзі та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Москві у незаконних акціях 23 січня 2021 року».

У зв'язку з цим у МЗС РФ викликали посла Швеції, тимчасового повіреного у справах Польщі і посланця дипмісії ФРН. Їм був заявлений протест і було сказано, що такі дії дипломатів «неприйнятні й не відповідають їхньому дипломатичному статусу».

«Дипломати, які брали участь у незаконних акціях, відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини від 18 квітня 1961 року оголошені persona non grata. Їм наказано найближчим часом залишити територію Російської Федерації», – йдеться в заяві МЗС РФ.

Як повідомлялося, після повернення до країни російського опозиціонера Навального, раніше отруєного в Росії «Новічком», він був затриманий 23 січня. Після цього в РФ пройшла хвиля протестів громадянського суспільства.

2 лютого Симоновський суд Москви замінив Навальному умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний.

Таким чином, російський опозиціонер має відбути три з половиною роки позбавлення волі, за вирахуванням терміну, проведеного під домашнім арештом (близько 10 місяців).

Про висилку трьох дипломатів стало відомо на тлі переговорів глави російського МЗС Сергія Лаврова з верховним представником Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем у Москві. Це перший візит глави дипломатії ЄС до Росії за три роки.

Видання зазначає, що під час переговорів у російському МЗС Боррель засудив висилку дипломатів трьох країн із Росії й закликав переглянути рішення. Він також наголосив, що за Віденською конвенцією дипломати можуть спостерігати за тим, що відбувається в країні перебування.

Ще на цю тему