Румунська поліція проводить обшуки та затримання в рамках кримінальної справи щодо махінацій під час закупівлі захисних засобів для медиків

13:41 03.02.2021

Румунська поліція проводить обшуки та затримання в рамках кримінальної справи щодо махінацій під час закупівлі захисних засобів для медиків. Йдеться про понад мільйон масок, придбаних під час надзвичайного стану, який було запроваджено в країні в зв’язку із епідемією, та розповсюджені в лікарнях Румунії. Пізніше вони були вилучені через низку якість.

Учасникам схеми із закупівлі неякісних масок висунуті звинувачення у шахрайстві, зловживанні службовим становищем та у проголошенні неправдивих заяв, повідомляє Балканський оглядач.

В середу, 3 лютого, в рамках розслідування кримінальної справи співробітники Управління розслідування економічних злочинів провели обшуки кількох помешкань у Бухаресті та в муніципалітеті Ілфов. Одночасно згідно із виданим ордером, було проведено і арешт підозрюваного.

У період з березня по квітень 2020 року національна компанія Unifarm SA придбала 1,2 мільйона захисних масок у комерційної фірми. Маски розповсюджувались у лікарняних відділеннях по всій Румунії, але пізніше були вилучені через проблеми, про які повідомляв медичний персонал. Крім того, на європейському рівні було опубліковано попередження щодо цих масок через їх низьку фільтруючу здатність.

Наразі колишній генеральний директор Національної компанії Unifarm SA Адріана Іонеля притягується до відповідальності прокурорами спеціальної антикорупційної прокуратури (Національного Антикорупційного Директорату, DNA) за двома кримінальними справами.

На початку жовтня 2020 року Адріана Іонеля звинуватили у вимаганні хабаря в розмірі 760 000 євро від представників комерційної компанії в обмін на підписання контракту на придбання захисного обладнання проти COVID-19 - 250 000 одиниць спецодягу та три мільйони хірургічних масок.

У грудні спецпрокуратура оголосила, що Адріана Іонеля звинувачують у зловживанні службовим становищем у справі, в якій його звинувачують у заключенні з компанією договору імпорту / розповсюдження 1 500 000 «тришарових хірургічних масок», хоча це не було схвалено Національним агентством з лікарських засобів та медичних виробів Румунії.

Як повідомлялось раніше, маски, отримані Unifarm SA у першій партії, були не масками FFP2, а захисними масками, які використовують будівельники під час фарбування. Переговори щодо умов контракту та ціну велися не офіційно із повноправним представником приватної компанії – постачальника, а з посередником, у ресторані в Бухаресті.
За свої послуги особа-посередник вимагала від представників компанії, для себе та для посадових осіб CN Unifarm SA суму 5 млн. 810 тис. 175 леїв, що становить 18% від загальної вартості контракту. З цієї суми Адріан повинен був отримати суму, що була узгоджена з посередником - 760 000 євро.

Ще на цю тему