Політв'язень перебуває у ШІЗО понад півроку: омбудсмен отримала відповідь на запит про стан Абдуллаєва / Фото

16:20 22.01.2021

Уповноважений з прав людини у Республіці Башкортостан Рим Каюмов у відповіді українському омбудсмену Людмилі Денісовій повідомив, що відвідав Теймура Абдуллаєва у колонії.

У політв'язня немає зв'язку з рідними, 230 днів, з дня прибуття до колонії, він знаходиться у ШІЗО — так силовики чинять на нього тиск за відмову йти на «угоду», пише ATR.

«За словами Каюмова, від Абдуллаєва не було ніяких скарг щодо умов утримання та претензій до матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення. Актів прокурорського реагування щодо неправомірного застосування заходів стягнення і заохочення у російських пенітенціарних установах до нього теж не надходило», — повідомили активісти ГО «Кримська солідарність» із посиланням на Людмилу Денісову.

За словами дружини політв'язня, у неї немає ніякого зв'язку з чоловіком, який вже більше ніж 230 днів міститься у ШІЗО під різними формальними приводами.

«За що на нього чиниться такий тиск, я можу тільки припускати. Він не пішов на співпрацю з ФСБ ні на етапі слідства, ні після оголошення блюзнірського за своїми термінами вироку, коли вони прийшли до нього вже у колонію. Вони хочуть зламати його, але дуже погано оцінили психотип мого чоловіка», — поділилася думкою Аліме Абдуллаєва.

Як відомо, у жовтні 2016 року силовики в окупованому Криму відразу у декількох районах провели обшуки у будинках кримських татар. Тоді ФСБ затримала Рустема Ісмаїлова, Еміля Джемаденова, Айдера Салєдінова, братів Узеїра і Теймура Абдуллаєвих. Їм закидають «участь в терористичній організації». Кримських татар заарештували та згодом етапували до Росії.

У червні 2019 року суд в РФ виніс вирок фігурантам цієї «справи». А у грудні того ж року Верховний суд у Москві скоротив усім шістьом терміни ув'язнення на пів року. Так, Теймур Абдуллаєв був засуджений до 16 років і 6 місяців, Узеїр Абдуллаєв — 12 років і 6 місяців, Рустем Ісмаїлов — 13 років і 6 місяців, Еміль Джемаденов — 11 років і 6 місяців, Айдер Салєдінов — 11 років і 6 місяців ув’язнення у виправній колонії суворого режиму.

Фото: Кримська солідарність

Ще на цю тему