У ЄС назвали знаковим рішення ЄСПЛ у справі «Україна проти Росії» щодо Криму

13:20 22.01.2021

Рішення Європейського суду з прав людини про прийнятність для розгляду справи «Україна проти Росії» щодо порушення прав людини у Криму є знаковим у процесі притягнення РФ до відповідальності.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ 21 січня, повідомляє Укрінформ.

«Минулого тижня Європейський суд з прав людини оголосив частково прийнятною скаргу України проти Росії стосовно систематичних порушень Європейської конвенції з прав людини Російською Федерацією в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі у 2014 році. Суд встановив, що Росія вже здійснювала контроль над Кримом до проведення незаконного так званого «референдуму». Це – знакове рішення у питанні притягнення Росії до відповідальності за її дії в Криму», - йдеться у заяві.

При цьому висловлюється занепокоєння «тенденцією щодо свавільних затримань, насильницьких зникнень, примусових призовів на військову службу, примусових переміщень та депортацій жителів Криму Російською Федерацією, у тому числі етнічних українців та кримських татар та тих, хто намагається протистояти владі на місцях».

«Ми шкодуємо з приводу того, що 12 січня ще три громадянина України — Айдер Джаппаров, Енвер Омеров та Різа Омеров — були засуджені в Російській Федерації за звинуваченням у «організації та участі у діяльності терористичній організації та насильницькому захопленні та утриманні влади», - додали в ЄС.

Нагадаєм, 14 січня Європейський суд з прав людини визнав прийнятною справу «Україна проти Російської Федерації» щодо Криму та перейшов до розгляду її по суті.

Зокрема, Україна просить визнати, що Росія порушує статті конвенції: про право на життя; про заборону катування; про право на свободу та особисту недоторканість; про право на справедливий суд; про право на повагу до приватного і сімейного життя; про право на свободу думки, совісті та релігії, про право на свободу зібрань та об’єднання.

Росія 20 лютого 2014 року розпочала збройну агресію проти України, захопивши частину її території – Крим.
16 березня 2014 року на окупованому півострові Росія провела «референдум» щодо статусу Криму, а 18 березня 2014 року в Кремлі відбулось підписання «Договору про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації».

Більшість країн-членів ООН та інші міжнародні організації визнали цей «референдум» нелегітимним.

Ще на цю тему