Росія встановить українські двигуни у фрегати для Індії

11:41 21.01.2021

Індія закупила газотурбінні двигуни в Україні та передала їх Росії для установки на фрегати типу «Адмирал Григорович».

Про це стало відомо індійському виданню ThePrint, повідомляє Український мілітарний портал.

Індія отримає фрегати проєкту 11356 в рамках угоди на суму 2,5 мільярда доларів.

Джерела у сфері оборони та безпеки повідомили виданню, що будівництво двох фрегатів на суднобудівному заводі «Янтарь» в російському місті Калінінград йде за графіком.

Очікується, що перший з них буде переданий замовнику до кінця 2022 року. Другий планується поставити на пів року пізніше, у 2023 році.

«Двигуни з України поставлені в Росію. Будівництво корабля йде відповідно до графіка, пандемія Covid-19 не зробила ніякого негативного впливу», сказало джерело, відмовившись назвати терміни.

Як повідомляє видання, поставка двигунів української фірми «Зоря-Машпроект» також підтверджена другим джерелом.

Раніше ми вже повідомляли про безстрокову заморозку Росією будівництва трьох сторожових кораблів для потреб Чорноморського флоту РФ на суднобудівній верфі «Янтарь», саме ці кораблі і будуть реалізовані Індії.

Після окупації Криму Росією у 2014 році відносини з Україною різко погіршилися, і Москві було відмовлено в закупівлі двигунів українського виробника.

Будівництво фрегатів проєкту 11356. Фото: ЗМІ РФ

«Тому Індії довелося самій закупити двигуни та передати їх Росії, для чого також був потрібний дозвіл України, отриманий у 2016 році», – розповідають у виданні.

Нові кораблі будуть мати 22 нові системи, включаючи обладнання навігації, зв’язку, а також озброєння.

У листопаді 2020 року стало відомо, що українське державне підприємство «Зоря-Машпроект» провело монтажні роботи газотурбінних агрегатів на есмінці Індії «Visakhapatnam».

Ще на цю тему