Полозов подав ще одну скаргу на недопуск як захисника у «справі Рефата Чубарова»

11:21 21.01.2021

Адвокат Микола Полозов повідомив, що надіслав першу касаційну скаргу у кримінальній справі стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, яка була порушена в Криму.

Як повідомив адвокат, скаргу розглядатиме Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в Краснодарі.

«На самому початку цього процесу щодо Рефата Чубарова судом були допущені дії, які явно порушують право на захист. У тому числі незаконна відмова в допуску до участі у справі як захисника адвоката, запрошеного самим Рефатом Чубаровим для його захисту. Це, як мінімум, порушення статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод», – написав Полозов у Facebook.

Адвокат припускає, що остаточний вирок у «справі Чубарова» буде винесено протягом декількох місяців.

Наприкінці березня 2020 року управління Слідкому Росії в Криму заочно висунуло обвинувачення Чубарову. Кримінальні справи порушені за ч. 1 ст. 212 (організація масових заворушень), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії).

У липні минулого року суд у Сімферополі почав розглядати по суті кримінальну справу щодо Чубарова. Адвокат за призначенням Олександр Осокін оскаржив проведення судового розгляду за відсутності голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Як пояснив раніше Полозов, його не допустили до захисту Чубарова в цій справі, пославшись на «конфлікт інтересів». У Сімферополі суд відхилив скаргу адвоката Полозова на недопуск до захисту Чубарова. Третій апеляційний суд у Сочі також відмовив адвокату в задоволенні скарги.

Сам Чубаров зазначив, що російська влада «почала чергову хвилю репресій проти кримськотатарського народу».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала цю справу незаконною і «ще одним із різновидів репресій проти корінного народу Криму».

Прокуратура АРК відкрила провадження через кримінальну справу, яку російські слідчі відкрили проти Чубарова.

Ще на цю тему