Джемілєв пропонує ухвалити закон про відповідальність за заселення до окупованого Криму

08:21 21.01.2021

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що Україна повинна законодавчо прописати кримінальну відповідальність громадян Росії, які в роки окупації заселились до Криму. 

Про це він заявив під час спільних комітетських слухань Верховної Ради на тему «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір», які відбулись у режимі відеоконференції.

Варто відзначити, що виступав Джемілєв українською.

Народний депутат наголосив, що з моменту окупації Росія проводить активну політику витіснення корінного населення і заселяє Крим власними громадянами. За різними оцінками, до Криму вже заселені понад пів мійльйона громадян країни-окупанта. Така колонізація, нагадує Джемілєв, згідно Женевської конвенції, належить до військових злочинів, і Україна має вживати заходів, аби зупинити її.

«Пропоную в проєкті резолюції слухань запропонувати Верховній Раді прийняти закон, який передбачає відповідальність за незаконний перетин українського кордону і заселення на окупованій частині України».

У коментарі Мустафа Джемілєв надав додаткову інформацію щодо суті та ступеня готовності майбутнього законопроєкту, а також щодо того, яка саме перспектива може очікувати на громадян Росії, які заселились до окупованого Криму, після його деокупації.

До Криму за роки окупації заселились сотні тисяч громадян Росії, тож анонсований вами законопроєкт дуже резонансний. Яка відповідальність може бути передбачена для них – кримінальна чи адміністративна?

Йдеться про кримінальну відповідальність. Перетин кордону – це кримінальна відповідальність. А якщо зі зброєю, вона збільшується в рази за нинішнім законодавством. Але тут ще треба говорити і про заселення до Криму, щоб люди (громадяни РФ) знали, що буде після деокупації та потім не говорили: «А ми ж не знали».

Має бути цільовий закон - про відповідальність за перетин після окупації кордону України і заселення на окупованій території. Я вважаю, існує необхідність, щоб Верховна Рада його прийняла.

Що означатиме така відповідальність на практиці для громадян РФ, які оселились у Криму після 2014 року?

По-перше, щодо них чинна відповідальність за незаконний перехід кордону. І вона має бути повторена — це штрафи, а якщо перетнув кордон зі зброєю - до 8 років позбавлення волі. А щодо заселення - має бути зазначено, що вони (росіяни-колоністи) у жодному разі не можуть отримати українського громадянства і що після того, як понесуть відповідальність за незаконний перехід кордону, мають бути видворені з території України.

А щодо майна? Скажімо, росіянин переїхав до Криму після 2014 року і купив там квартиру чи ділянку землі?

Ну так вони ж там незаконно (перебувають) з точки зору українського законодавства. Вони мають про це знати. І про це також треба говорити. Жодної компенсації держава Україна їм не винна, оскільки ті угоди незаконні.

На якому етапі зараз цей законопроєкт?

Законопроєкт ще не підготовлений. Швидше за все, це буде депутатська ініціатива. Ми з юристами обговоримо та з депутатами нашої фракції («Європейська солідарність»), але думаю, що залучимо й інші фракції. Сподіваюсь, що в цьому питанні серед фракцій розбіжностей не виникне, за винятком ОПЗЖ.

Ще на цю тему