Меджліс закликав владу України обнародувати план дій у відповідь на посилення репресій окупантів проти кримських татар у Криму

12:40 15.01.2021

Меджліс кримськотатарського народу закликав владу України обнародувати план дій, які вона має намір здійснити у відповідь на посилення репресій та переслідувань з боку Росії проти кримських татар в окупованому Криму.

Про це йдеться у заяві Президії Меджлісу щодо незаконних вироків російського суду трьом кримським татарам, громадянам України, мешканцям окупованого Криму, яку опублікував голова Меджлісу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook, пише Центр журналістських розслідувань.

У Меджлісі нагадали, що 12 січня Південний окружний військовий суд РФ (м. Ростов-на-Дону) виніс незаконні обвинувальні вироки кримським татарам Айдеру Джаппарову, Енверу Омерову та Різі Омерову у справі так званої «Білогірської групи Хізбут-Тахрір» за сфабрикованими обвинуваченнями в «організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні або насильницькому утриманні влади в порушення Конституції Російської Федерації».

«Зазначені вироки є ще одним з численних свідчень цілеспрямованих репресій і переслідувань, що здійснюються Російською Федерацією проти кримськотатарського народу – корінного народу тимчасово окупованого нею Криму – з метою залякування кримських татар та придушення їх ненасильницького опору тимчасовій окупації Криму та спробам його анексії РФ», – йдеться у заяві.

«Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає Президента України, Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України виступити з обнародуванням дій, які здійснюватимуться ними у зв’язку з посиленням у тимчасово окупованому РФ Криму репресій та переслідувань кримськотатарського народу, що набувають з кожним днем більш жорсткого характеру», – заявили автори документу

Також Президія Меджлісу закликала міжнародні організації, включаючи ООН, Рада Європи, ОБСЄ, Європейський Союз, НАТО, а також уряди та парламенти країн «до задіяння ефективних заходів тиску на Російську Федерацію з метою усунення російської окупації Криму – головного чинника, який щоденно генерує на півострові вчинення нових переслідувань та злочинів проти кримськотатарського народу, етнічних українців та жителів інших національностей».

У Меджлісі висловили підтримку сім’ям і рідним кримських політв’язнів та закликали співвітчизників допомагати їх малолітнім дітям та одиноким батькам похилого віку.

«Меджліс кримськотатарського народу докладатиме й далі всіх зусиль задля звільнення всіх кримських політв’язнів з російських тюрем та як найскорішої деокупації Криму», – йдеться у документі.

Нагадаємо? 12 січня 2021 року у російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд оголосив вирок трьом фігурантам сфабрикованої ФСБ білогірської справи «справи кримських мусульман», які визнані винними в нібито «організації та участі в діяльності терористичної організації». Енвер Омеров засуджений до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, його син Різа Омеров – до 13 років, Айдер Джаппаров – до 17 років.

МЗС України зажадав від Росії скасувати незаконні вироки російського суду фігурантам сфабрикованої ФСБ білогірської «справи кримських мусульман», громадянам України Енверу Омерову, його сину Різі Омерову та Айдеру Джаппарову, а також припинити системні політичні переслідування в окупованому Криму.

Ще на цю тему