Водопостачання Криму: експосол США назвав «нахабством» вимогу Росії до ЄС критикувати Україну

09:40 15.01.2021

Дослідник Стенфордського університету і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер назвав «нахабством» вимогу Росії до Євросоюзу критикувати Україну за незабезпечення водою Кримського півострова, бо це – її відповідальність як країни-окупанта.

«Більше московського нахабства: Росія використовувала військову силу, щоб захопити Крим в України у 2014 році, але тепер скаржиться, що Європейський Союз не критикує Київ за те, що він не забезпечує водою півострів. Це відповідальність Росії як держави-окупанта», – написав Пайфер на своїй сторінці у Twitter.

Постійний представник Росії при Раді Європи (РЄ) Іван Солтановський стверджує, що в Криму «немає етнічної напруженості», і звинуватив Київ у «водній блокаді» півострова.

Раніше Пайфер сказав, що Росії слід було подумати про водопостачання Криму, перш ніж незаконно захоплювати його.

Нагадаємо, керівник відділу гідрології та гідрологічних прогнозів Гідрометцентру Криму Наталя Охріменко повідомляє, що ситуація з водою в кримських водоймах не покращилася, незважаючи на опади. За її словами, всі водосховища зараз «спрацьовані нижче мертвого об'єму».

Президент Росії Володимир Путін вважає, що в Криму достатньо прісної води. Зокрема, за його словами, такі запаси є у прилеглих до Криму акваторіях, під Азовським морем.

У листопаді 2020 року керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що людям, які живуть на території анексованого Криму, вистачає води для їхніх потреб.

Ще на цю тему