Правозахисники оприлюднили імена осіб, причетних до мілітаризації дітей в окупованому Криму

09:20 15.01.2021

За даними українських правозахисників, до мілітаризації освітнього простору в окупованому Криму та знищення української ідентичності кримських дітей причетні щонайменше 12 осіб: від так званих кримських «міністрів освіти» до вчителів шкіл півострова.

Відповідний список оприлюднили представництво президента в АРК, Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA та Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) на презентації результатів дослідження: «Мілітаризація кримських дітей: хто особисто за це несе відповідальність», пише Центр журналістських розслідувань.

Серед названих осіб – колишня «міністерка освіти, науки і молоді Республіки Крим» Наталія Гончарова, «начальник Управління освіти адміністрації Ялти» Ренард Кутковський, «директорка департаменту освіти і науки м. Севастополя» Олена Богомолова та інші, повідомляє Центр прав людини ZMINA.

Керівниця служби з питань реінтеграції та деокупації представництва президента в АРК Олена Халімон зазначила, що в процес мілітаризації втягнуто дітей, починаючи з дитячих садків і до шкіл та ВНЗ. «Ми не вважаємо, що всі вчителі чи освітяни в окупації є зрадниками чи мають нести відповідальність. Однак саме ті з них, які знищують, мілітаризують свідомість дітей, мають бути відомими та розуміти, що понесуть за це відповідальність», – сказала вона.

Заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін додав, що кримська система шкільної освіти пропагує службу в російських військах, на що витрачаються мільйони рублів з державного бюджету. Він переконаний: така пропаганда, особливо коли вона спрямована на дітей до 15 років, у яких ще не сформоване критичне мислення, по суті є однією з форм примусу до подальшої служби в збройних силах РФ. «Такі дії окупанта слід розглядати як воєнний злочин з точки зору міжнародного гуманітарного права та як порушення норм Конвенції про права дитини», – вказав правозахисник.

Як пояснила керівниця освітнього напряму УГСПЛ Валентина Потапова, ситуацію в окупованому Криму слід розглядати в контексті 29-ї статті Конвенції про права дитини, яка передбачає підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в атмосфері розуміння, миру, терпимості та рівності, вважають експерти.

«Виховання в дітях позитивного ставлення до армії, військових формувань, схиляння дітей та молоді до служби в армії держави-окупанта порушує це базове право, закріплене в міжнародному документі, який Росія ратифікувала ще в 1993 році», – сказала Потапова.

Наразі прокуратура АРК та Севастополя документує факти військової пропаганди серед дітей та стежить за станом освіти на тимчасово окупованому півострові. За словами прокурорки Ольги Пірогової, українські правоохоронці вже готують підозру одному з організаторів військово-патріотичного виховання кримських дітей за пропаганду серед цивільного населення служби в армії країни-окупанта.

«Ми також встановили низку установ та організацій у Криму, які отримують фінансування та оснащення від РФ, погоджують програми військово-патріотичного виховання дітей та займаються пропагандою», – додала вона.

Надалі правоохоронці використають список причетних до мілітаризації кримської освіти в кримінальних провадженнях. Він разом з іншими доказами стане підґрунтям для просування нових санкцій проти осіб, причетних до грубих порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму.

Фото з сайту Центр журналыстських розслыдувань

Ще на цю тему