Постпред Росії у Раді Європи заявив, що Україна нібито «душить водою Крим»

19:20 14.01.2021

Росія розчарована відсутністю реакції з боку Євросоюзу на нібито «порушення Україною основних прав людини».

Про це йдеться в заяві постійного представника РФ при Раді Європи (РЄ) Івана Солтановського, що надійшло у четвер в розпорядження федерального агентства ТАСС, пише УНН.

«Ми більш ніж розчаровані мовчанням Європейського Союзу, інших колег, а також спостерігачів Ради Європи в зв’язку з нелюдською практикою порушення прав людини Києвом», — сказав Солтановський.

«Висловлюючи на словах заклопотаність долею кримських татар, Київ на ділі намагається задушити Крим за допомогою водної блокади півострова», — вирішив заявити російський дипломат.

Він додав, що після так званого «воз’єднання» (після нібито «референдуму» та анексії Москвою української АР Крим Росією у 2014 році — ред.) — українська влада повністю «відрізала» Північно-Кримський канал, який «був основним джерелом питної води для двохмільйонного населення півострова, включаючи півмільйона кримських татар і етнічних українців».

Солтановський підкреслив, що, нібито «будучи невід’ємною частиною Російської Федерації, Крим повністю застосовує положення Європейської конвенції з прав людини». Півострів, сказав він, нібито «повністю відкритий для міжнародних спостерігачів, в тому числі консультативного комітету Конвенції».

Відзначимо, що Росія постійно оголошує скарги, що нібито «на російській території» Криму Україна «провокує» порушення прав людини, припинивши подачу води на анексованих український півострів. Кремль заявляв, що Москві «потрібен час» для вирішення цього питання.

Восени минулого року уряд Росії виділив більше 8 млрд рублів «на створення опріснювачів води» в анексованих Криму і Севастополі. Також знову вирішив «виділити кошти на водопостачання» анексованого Криму, на цей раз 50 млрд рублів, а на початку жовтня постановив «виділити більше 5 млрд рублів для водопостачання» захопленого півострова.

Ще на цю тему