«Драконівські терміни»: МЗС заявило протест на вироки у справі «Хізб ут-Тахрір»

12:15 12.01.2021

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня про засудження трьох громадян України у білогірській «справі Хізб ут-Тахрір» - Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова.

Про це йдеться у коментарі МЗС України, передає УНН.

«МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку із ганебним рішенням Південного окружного військового суду РФ від 12 січня 2021 року про засудження трьох громадян України — Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі так званої «Білогорської групи Хізб ут-Тахрір» за сфабрикованими звинуваченнями в «організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади», – йдеться у коментарі МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві вказали на порушення норм міжнародного права через переміщення їх до Росії, додавши, що слідство та судовий процес над трьома українцями відбувалися із численними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування доказів захисту про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, «що вказує на політичну вмотивованість рішення».

«Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму», — зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Водночас Джапарова у своєму мікроблозі у Twitter зазначила, що «російський суд засудив громадян України - Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різу Омерова на драконівські терміни за сфабрикованими обвинуваченнями».

У МЗС вимагають від РФ скасувати рішення суду і негайно звільнити Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також усіх незаконно утримуваних громадян України.

«Росія повинна припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватись своїх зобов’язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права. Закликаємо міжнародну спільноту засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України, а також посилити політико-дипломатичний тиск з метою звільнення незаконно затриманих нею українців та кримських татар», – зазначили у МЗС.

Нагадаємо, 12 січня Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону ухвалив рішення про ув’язнення кримських татар — фігурантів білогірської «справи Хізб ут-Тахрір» — Енвера та Різи Омерових — на 18 та 13 років відповідно, Айдера Джаппарова — на 16 років з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої АР Крим російськими силовиками 10 червня 2019 року.

У ніч на 12 січня автомобілі з понад сотнею кримськотатарських активістів, які прямували з окупованого Криму до російського Ростова-на-Дону на оголошення вироку фігурантам білогірської «справи Хізб ут-Тахрір», близько 9 годин утримували на Керченському мосту співробітники російської ДПС.

Ще на цю тему