РФ збільшує видобуток води для Севастополя через військово-морську базу ЧФ в рази більше, ніж для всієї АР Крим – розслідування

20:00 05.01.2021

Окупаційна адміністрація РФ у Криму абсолютно усвідомлено жертвує потребами одних громад заради задоволення потреб інших: збільшення видобутку води для одного міста Севастополя планується стільки ж, ба — навіть більше, аніж для усієї АР Крим.

Про це йдеться в розслідуванні Бориса Петруньока «Водні пріоритети окупантів у Криму» для Центру журналістських розслідувань.

«Пояснення такому «раціональному» використанню водних ресурсів тільки одне: Севастополь не просто місто, це – основна військово-морська база Чорноморського флоту РФ на окупованому півострові. Тут зросла не тільки чисельність особового складу підрозділів ЗС РФ – за рахунок переселення сімей російських військових майже подвоїлась кількість мешканців Севастополя.

21 жовтня 2020 року президент РФ Володимир Путін провів робочу зустріч із заступником голови Уряду РФ Маратом Хуснулліним щодо водозабезпечення Криму. Віце-прем’єр презентував президенту комплексний план водозабезпечення «Республіки Крим» та м. Севастополя, що був затверджений розпорядженням Уряду РФ від 16 жовтня 2020 року (№ 2668-р)», – йдеться в розслідуванні.

Як йдеться в розслідуванні, обсяг нарощення видобутку водних ресурсів, вказаний у таблиці «плану Хуснулліна», становитиме 309,86 тис. м3/добу.

«При цьому очікуваний результат збільшення видобутку водних ресурсів для Севастополя, за нашими підрахунками показників заходів плану, становить 155 тис. кубометрів на добу, ще 73 тис. м3/добу очікується отримати від геологічної розвідки нових підземних джерел питної води.

В критичній ситуації що склалася, виникає логічне питання: чи може реалізація комплексного плану водозабезпечення, презентованого Маратом Хуснулліним, хоча б тимчасово зняти гостроту проблеми? Насправді – ні. Натомість, цей документ фактично нормативно закріпив дискримінацію регіонів Криму в питанні водопостачання», – йдеться в розслідуванні.

Петруньок зазначає, що окупаційна адміністрація Російської Федерації в Криму зараз має дати відповідь на кризову ситуацію, аналогів якій з 2014 року на півострові просто не було.

«Нездатність окупаційної влади вирішити проблему з дефіцитом водних ресурсів загрожує півострову катастрофою. Водночас вже очевидними є пріоритети у їх використанні: в той час, коли одні райони Криму роками потерпали від неякісної води, інші споживали й отримували її більше й більше. Військові, будівництво інфраструктурних об’єктів подвійного призначення, промисловість не мали проблем із водопостачанням. Тепер гарних рішень не залишилось. Місцеві «менеджери» разом зі своїми федеральними кураторами просто не справляються. Все йде до того, що після звільнення півострова від окупантів Україна буде відновлювати Крим, як вже робила це після закінчення Другої світової війни, варварської депортації корінного народу і фактичного знищення місцевої системи господарювання», – йдеться в розслідуванні.

Як повідомлялось, 25 вересня Сергій Аксенов повідомив, що в Криму для вирішення проблеми водозабезпечення центральних регіонів півострова за дорученням президента РФ Володимира Путіна збираються побудувати установку для опріснення морської води. 7 грудня Аксенов сказав, що майданчики під будівництво опріснювальних установок готуються в Ялті, Судаку, Керчі та Феодосії.

17 грудня Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Однак Сергій Аксенов всупереч заяви Путіна продовжує запевняти, що в Криму потрібно опріснювати морську воду. 22 грудня він повідомив, що будівництво опріснювальної установки на півострові стартує з 1 січня 2021 року.

Ще на цю тему