Туреччина завершила випробування гелікоптера ATAK FAZ-2 / Відео

19:00 05.01.2021

Турецький оборонний холдинг Turkish Aerospace Industries завершив повний комплекс випробувань бойового гелікоптера ATAK FAZ-2. Його серійне виробництво має стартувати у 2021 році.

Про це йдеться в публікації турецького порталу Defenceturk.net, пише defence-ua.

Перша серійна партія налічуватиме 21 гелікоптер ATAK FAZ-2. Цей вертоліт є модифікацією гелікоптера T129 ATAK. Перший політ ATAK FAZ-2 відбувся в листопаді 2019 року.

Головна відмінність – досконаліше радіоелектронне обладнання. Зокрема, ATAK FAZ-2 оснащений системою радіоелектронної боротьби та системою попередження про атаку із лазерним датчиком. Цей гелікоптер також має мобільну цифрову карту та інтегровану систему управління AVCI Helmet.

«Ядро» авіоніки ATAK FAZ-2 - Avionic Central Control Computer (AMKB), його інтерфейси та характеристики продуктивності можна коригувати відповідно завданням, що мають виконувати пілоти гелікоптера.

Відомо, що в рамках модернізації гелікоптера T129 ATAK було вироблено близько десяти дослідних зразків.

Розробка комп’ютера AMKB була також остаточно завершена в листопаді 2019 року, до часу польоту першого екземпляру ATAK FAZ-2.

Також відомо, що 28 грудня 2020 року Анкару відвідав міністр оборони Іраку Джумах Енад Саадунн, з метою проведення офіційних переговорів 28 грудня 2020 року. Під час свого візиту чиновник відвідав об'єкти Turkish Aerospace Industries, зокрема – потужності, на яких уже запущено виробництво серійних екземплярів ATAK FAZ-2.

Загалом турецька оборонна промисловість поставила 91 екземпляр T129 ATAK для національних збройних сил, і також 27 гелікоптерів – для турецького міністерства внутрішніх справ.

Відомі такі характеристики T129 ATAK:

Максимальна злітна маса – до п’яти тонн;

Максимальна швидкість польоту – 278 км/год;

Радіус польоту – 560 кілометрів;

Озброєння – носова турельна установка із кулеметом 12,7 мм та триствольною 20-мм автоматичною гарматою; чотири вузли підвіски, на які можна підвісити до восьми ракет AGM-114 Hellfire або ж до 76 некерованих ракет калібром 70 мм.

Ще на цю тему