Санду розповіла, як Молдова буде вибудовувати відносини з Росією

10:20 05.01.2021

Новообрана президентка Молдови Майя Санду сподівається на встановлення «добрих відносин» між Республікою і Росією.

Про це вона повідомила в інтерв'ю DW, передає УНН.

«У республіки Молдова досить серйозний порядок денний щодо Російської Федерації. Тобто, у нас є багато питань, над якими ми повинні працювати. По-перше, торгівля, щоб повністю відновити наш експорт у Росію. Це і проблеми людей, які там працюють. Ми знаємо, що багато молдован працює у Росії», - сказала Санду.

З її слів, її державі потрібно створити добрі умови для цих людей, вирішити питання їхсоціального забезпечення.

«І, звичайно, є проблема Придністровського конфлікту. Тобто, це найсерйозніші речі на порядку денному», - зазначила вона.

«Мені здається, це нормально, що між двома країнами, які хочуть, аби у них були добрі стосунки, є такі привітання», - додала Санду, говорячи про привітання Володимира Путіна у зв'язку з її перемогою на виборах.

Вона висловила сподівання, що між двома державами складуться добрі відносини.

«Я сподіваюсь, у нас будуть добрі відносини між Республікою Молдова і Росією. І я з мого боку зроблю все можливе, щоб ми могли вирішити ті питання, про які я говорила», - зазначила президент.

Відповідаючи на питання про те, чому, на її думку, реакція Росії була гострою на слова Санду щодо виведення російських військ з території Придністров'я, президент зазначила, що «це завжди так і відбувається».

«Є позиція Республіки Молдова і є позиція Москви. Мене запитали, яка позиція нашої країни, і я відповіла. Вони відповіли своєю позицією, і зараз потрібно сісти і знайти рішення з цього питання», - додала вона.

Нагадаємо, обраний президент Молдови Майя Санду раніше на пресконференції виступила за виведення з Придністров’я Оперативної групи російських військ (ОГРВ), боєприпасів та перетворення миротворчої операції з участю Росії. Вона має намір обговорити це питання з російським керівництвом. Разом з тим вона висловилася за заміну миротворців РФ в Придністров’ї на місію цивільних спостерігачів під егідою ОБСЄ.

Пізніше на ці заяви відреагували в Москві, заявивши, що намір обраного президента Молдови Майї Санду домагатися виведення Оперативної групи російських військ з Придністров’я нібито «направлено на підрив зусиль щодо мирного врегулювання».

Ще на цю тему