П'ятьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» етапують з Криму до Росії – адвокат

10:40 30.12.2020

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону ухвалив етапувати з Криму до Росії п'ятьох фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Різу Ізетова, Ремзі Бекірова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова. 

Про це громадське об'єднання «Кримська солідарність» повідомив адвокат Едем Семедляєв за підсумками засідання, пише Крим.Реалії.

«Ми клопотали, щоб їх не вивозили з території Криму, проте суд порахував, що наші клопотання не обґрунтовані і в усьому цьому відмовив. Однак клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу хлопцям він задовольнив... Суд ухвалив рішення етапувати хлопців у слідчий ізолятор №1 Ростова-на-Дону», – повідомив адвокат.

За словами Семедляєва, наступне засідання заплановане на 11 січня.

Раніше адвокат повідомив, що у Ремзі Бекірова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова в обвинувальному висновку не вказано наявність українського громадянства.

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2019 року провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, в тому числі представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом було затримано 24 людини. Їх звинувачують у створенні та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів «Кримської солідарності» та громадянських журналістів. Він закликав до їх негайного звільнення з СІЗО.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають «подив».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня в Криму.
 

Ще на цю тему