Завербованого росіянами військовослужбовця ВМС ЗСУ звільнили від відповідальності

11:45 24.12.2020

Військовослужбовця Військово-морських сил Збройних сил України визнали винним у підготовці державної зради, але звільнили від кримінальної відповідальності, так як він самостійно повідомив цю інформацію контррозвідці.

Вирок виніс Приморський районний суд Одеси, повідомили в СБУ 23 грудня, пише ZN,UA.

За даними військової контррозвідки, військовослужбовця ВМС ЗСУ завербували співробітники ФСБ Росії під час його візиту до окупованого Крим. Російські спецслужби шантажували українця і чинили на нього психологічний тиск.

Куратори доручили військовослужбовцю збирати інформацію військового характеру і про суспільно-політичну обстановку на Півдні країни.

Після повернення на вільну територію завербований росіянами військовослужбовець не став виконувати завдання, а добровільно розповів про все контррозвідникам.

У зв'язку з цим суд визнав його винним за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу, але звільнив від відповідальності відповідно до ч. 2 цієї ж статті.

Раніше СБУ заочно оголосила підозру начальнику оперативного відділу 74-го розвідцентру Головного управління Генштабу Збройних сил Росії. Він завербував Станіслава Єжова – колишнього заступника голови служби протоколу прем'єр-міністра й особистого перекладача Володимира Гройсмана.

У серпні 2019 року Єжова визнали винним у державній зраді і засудили до трьох років позбавлення волі. Відразу ж після вироку його звільнили за "законом Савченко" і видали Росії в рамках "великого обміну".

Ще на цю тему