У токсичній печері в Румунії знайшли найбільшу істоту — це отруйна багатоніжка довжиною всього у 52 мм

10:45 21.12.2020

Печера Мовіле неподалік від узбережжя Чорного моря у Румунії знана своєю унікальною екосистемою. Відомо, що там проживає 51 вид безхребетних істот. Останньою знайденою істотою є отруйна багатоніжка, яка також є поки найбільшою твариною у цій печері.

Дослідження про багатоніжку опублікували у науковому виданні ZooKeys.

Упродовж 5,5 млн років, до 1986-го, печера була відрізана від зовнішнього світу. Тому Мовіле має унікальну екосистему із власними водами.

Повітря у печері відрізняється від зовнішньої атмосфери. Воно має високу концентрацію вуглекислого газу, сірководню та аміаку. Це єдина відома екосистема у світі, де замість фотосинтезу відбувається процес хемосинтезу — істоти отримують енергію через окиснення аміаку та сірководню. У печері постійно темно, тому більшість істот сліпі та безбарвні.

За час вивчення печери дослідники змогли виділити 51 вид істот, які там проживають. 34 із них можна знайти лише в Мовіле. Знайдену багатоніжку також можна виявити лише в румунській печері.

Зовнішній вигляд найбільшої істоти з печери Мовіле
Фото: ZooKeys

Багатоніжка є отруйним хижаком і поки найбільшою твариною цієї печери. Тварину вирішили назвати Cryptops speleorex, що означає «король печери», щоб підкреслити її вищість над іншими.

Інші істоти — водяні скорпіони, п'явки та павуки — харчуються поживними речовинами, що виробляються з токсичного повітря.

Як відбувається дослідження печери?

Науковці можуть перебувати у печері лише упродовж 5-6 годин через високу вологість та концентрацію сірководню та аміаку.

Для того щоб потрапити у печеру, необхідно спуститися по 20-метровій мотузці, а потім лізти через тісні проходи й плавати підводними каналами, аби дістатися до центральної печери.