МЗС Греції: Туреччина – це проблема Європи

10:45 17.12.2020

Греція вважає санкції США проти Туреччини через купівлю російських зенітно-ракетних систем (ЗРС) С-400 необхідними.

Про це заявив в середу міністр закордонних справ Нікос Дендіас в ході відеоконференції з Південно-Східній Європі і Східному Середземномор’ї, яка була організована Дельфійським економічним форумом і Греко-американською радою лідерів. Виступ Дендіас розповсюдила пресслужба глави МЗС, пише УНН.

«Реакція Греції — це реакція члена НАТО, реакція країни, яка розглядає НАТО як стабілізуючий фактор у Південно-Східному Середземномор’ї, в Європі, в світі... У цьому контексті я вважаю, що дані санкції були необхідні. Вони були необхідні не для того, щоб покарати Туреччину. А як спосіб підкреслити, що Туреччина вийшла за межі (допустимого) не тільки через придбання зенітно-ракетної системи С-400, яка, до речі, може поставити під загрозу життя особового складу країн — членів НАТО в майбутньому, але через її загальну поведінку в районі, в якому ми живемо: в Східному Середземномор’ї, на Кавказі, в Лівії, Сирії, Іраку, у всьому нашому регіоні», — вважає Дендіас.

На запитання, чи не засмучений він через те, що Європейський союз не відреагував так різко, як США, і не ввів санкції щодо Туреччини, міністр сказав, що він би «віддав перевагу більш ясній мову від своїх друзів і партнерів».

«Ми знаємо, що Європейський союз реагує повільно, реагує шляхом одноголосності 27 країн-учасниць, тому на це потрібен час. Але я підкреслю той факт, що навіть Євросоюз розглядає зараз Туреччину як європейську проблему, а не просто як країну, що має розбіжності з одним або двома державами-членами, Грецією і Кіпром», — зазначив Дендіас.

За його словами, ЄС розглядає Туреччину «як дестабілізуючий фактор в регіоні, і це багато про що говорить».

«Європейському союзу може знадобитися час, щоб досягти того ж рівня введення санкцій, що і США, але, якщо Туреччина не змінить курс, то я думаю, що саме це станеться навіть раніше, ніж пізніше», — сказав глава МЗС.

У поширеній 14 грудня заяві грецького МЗС говорилося, що Греція вітає введення санкцій США проти Туреччини через купівлю російських зенітно-ракетних систем С-400. На думку місцевих спостерігачів, Греція побоюється, що в разі військового інциденту з Туреччиною Анкара може використовувати ЗРС С-400 проти грецької авіації.

Афіни домагаються санкцій з боку ЄС проти Туреччини за її правопорушення в Східному Середземномор’ї, вимагаючи, щоб країни ЄС також ввели ембарго на поставки зброї Анкарі.

Ще на цю тему