Для кримчанина Олега Приходька російський прокурор запросив 11 років колонії / Фото

18:15 16.12.2020

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону прокурор запросив 11 років колонії суворого режиму і 200 тисяч рублів штрафу для українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, якого ФСБ обвинувачує в нібито підготовці до теракту в Саках і у Львові, а також у виготовленні вибухівки.

Про це громадському руху «Кримська солідарність» повідомив адвокат українця Назім Шеіхмамбетов, пише Центр журналістських розслідувань.

«На засіданні в Південному окружному військовому суді прокурор попросив для кримчанина Олега Приходька 11 років колонії суворого режиму з відбуванням трьох років у в’язниці і 200 тисяч рублів штрафу», – йдеться в повідомленні.

Активісти нагадали, що жителя села Оріхове Сакського району Олега Приходька співробітники ФСБ затримали 9 жовтня 2019 року. Його обвинуватили в нібито підготовці до терактів в Саках і Львові та незаконному виготовлення і зберіганні вибухових речовин. Сам Приходько стверджує, що вибухівку йому підкинули силовики і вважає, що його переслідують за проукраїнську позицію.

У коментарі виданню Крим.Реалії Назім Шеіхмамбетов повідомив, що 23 грудня відбудеться чергове засідання суду, в ході якого сторона захисту виступить з дебатами.

«Якщо в цей же день Олегу Аркадійовичу буде надана можливість виступити з останнім словом, то суд піде в дорадчу кімнату для винесення рішення», – додав адвокат.

За його словами, є ймовірність того, що до Нового року Приходьку винесуть вирок.

Як повідомлялося, в кінці листопада 2020 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що стан здоров’я Олега Приходька, незаконно утримуваного в російському СІЗО, критично погіршився.

9 жовтня 2019 року в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинуватила активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки. 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста.

28 жовтня 2019 року ФСБ висунула обвинувачення Олегу в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.

Росфінмоніторинг вніс Олега Приходька в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».

У січні 2020 року проти Приходька ФСБ висунула друге обвинувачення – в нібито придбанні та зберіганні боєприпасів. Нову справу порушили за ч.1 ст.222.1 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) і приєднали до раніше порушеної справи. У лютому стало відомо, що Приходьку висунули ще один епізод обвинувачення – у нібито плануванні вибуху в будівлі генконсульства РФ у Львові.

На початку квітня 2020 року Приходька етапували з Криму до російського Ростова-на-Дону, де 28 травня Південний окружний військовий суд почав розгляд його справи.


Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Ще на цю тему