Україна та ЄС провели консультації щодо окупованого Криму

12:45 16.12.2020

14 грудня у форматі відео-конференції відбувся черговий, восьмий, раунд неформальних консультацій Україна-ЄС з питань правових наслідків тимчасової окупації АР Крим та м.Севастополя.

Перемовини відбулися на рівні вищих посадових осіб міністерств і відомств України та Європейської служби зовнішньої діяльності і Європейської Комісії. Українську сторону очолила перша заступниця міністра закордонних срав України Еміне Джапарова, пише пресслужба МЗС України

Сторони здійснили детальний обмін думками щодо усього спектру триваючої окупації півострову Росією в порушення міжнародного права, зокрема порушення прав людини, актуальних аспектів безпекової ситуації в та навколо Криму, руйнування російськими окупантами культурних об'єктів та заповідників, незаконного видобутку корисних копалин тощо, а також обговорили поточний стан справ у сфері невизнання ЄС незаконної анексії АРК та м. Севастополь у порівнянні з ситуацією перед попереднім раундом консультацій.

Під час обговорення стану реалізації ЄС політики невизнання та санкцій у контексті посилення уваги щодо їхньої належної імплементації з боку країн-членів ЄС, Еміне Джапарова, зокрема, привернула увагу до відвідання окремими європейськими політиками окупованого Криму та випадків незаконного ведення бізнесу в окупованому Криму деякими європейськими компаніями. У цьому зв’язку вона наголосила, що українська сторона і надалі не залишитиме такі порушення без належної уваги.  

Представники Єврокомісії підкреслили послідовність офіційного Брюсселя у питанні дотримання політики невизнання та санкцій, а також те, що наявна інформація про порушення постійно аналізується.

Окремо було розглянуто випадки порушення окупаційною владою прав людини. Увагу було привернуто до переслідування російською окупаційною владою за етнічними, релігійними, політичними ознаками, в результаті чого понад 100 українських громадян, більшість з яких кримські татари, незаконно опинилися в місцях позбавлення волі. Також йшлося про позбавлення права навчатися рідними українською та кримськотатарською мовами, зміни складу етнічного населення та переміщення російського населення на територію Криму, відсутність доступу мешканців півострова до достовірних джерел інформації тощо. 

Еміне Джапарова привітала створення Європейським Союзом нового Глобального санкційного режиму за порушення прав людини і висловила сподівання, що практична імплементація цього механізму допоможе притягнути до відповідальності винних у масових порушеннях прав людини в окупованому Криму.

Обговорюючи зростаючу мілітаризацію півострову, українська сторона детально поінформувала про кроки Росії в контексті постачання озброєнь та засобів, здатних переносити ядерну зброю, розміщення військового персоналу та захоплення колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї. Було наголошено, що масштабна мілітаризація півострова посилює безпекові загрози як для Азовсько-Чорноморського, так і Середземноморського регіонів.

Крім того, європейським партнерам була представлена концепція ініціативи української сторони Кримська платформа, яка покликана стати новим діалоговим інструментом де-окупації Автономної Республіки Крим. Було обговорено шляхи та інструменти залучення ЄС до її роботи.

«Європейський Союз ніколи не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією, а також залишатиметься відданим впровадженню своєї політики невизнання, започаткованої у 2014 році», - йшлося під час консультацій. 

Консультації Україна-ЄС з питань правових наслідків тимчасової окупації АР Крим та м.Севастополь проводяться щорічно, починаючи з 2014 року.

Це один із ключових діалогових майданчиків Україна-ЄС, в рамках якого обговорюється широке коло питань, пов’язаних з тимчасовою окупацією Росією АР Крим та м.Севастополь. 

Основними цілями консультацій є обговорення зі стороною ЄС актуальної інформації про заходи, що вживаються у контексті вирішення цілого спектру нагальних проблем внаслідок тимчасової окупації півострова, а також забезпечення координації й підвищення ефективності міжнародних зусиль для забезпечення дотримання політики невизнання спроби незаконної анексії АР Крим та м.Севастополь й протидії крокам РФ з підриву територіальної цілісності України.
 

Ще на цю тему