Кулеба поскаржився ВООЗ на нехтування РФ пандемією COVID-19 у Криму і ОРДЛО

11:30 16.12.2020

Російська Федерація не вживає необхідних заходів для боротьби з пандемією COVID-19 і захисту здоров'я і життів цивільного населення в окупованих районах Донбасу і Криму. 

На цей факт звернув увагу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з директором Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Хансом Клюге у Києві 15 грудня, повідомляє ZN.UA з посиланням на пресслужбу МЗС.

«Росія як держава-окупант продовжує ухилятися від виконання своїх міжнародних зобов'язань у рамках Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення. Мешканці окупованих частин Донбасу і Криму не забезпечені належною медичною і соціальним захистом, що неприпустимо на тлі пандемії, що триває», - констатував очільник МЗС.

Співрозмовники обговорили питання доступу міжнародних організацій на тимчасово окуповану територію України в контексті необхідності боротьби з пандемією.

Раніше представник окремих районів Донецької області в ТКГ від України Сергій Гармаш повідомив про те, що підконтрольні РФ незаконні збройні формування в Донбасі не можуть забезпечити допомогу населенню ОРДЛО в рамках боротьби з коронаврусом. У ОРДЛО не вистачає медикаментів, кадрів. Все посилює важка економічна ситуація. Гармаш також додав, що смертність від коронавірусу на окупованих територіях Донбасу значно перевищує середню світову статистику.

У жовтні в Офісі омбудсмена також повідомляли про те, що ситуація з коронавірусом в ОРДЛО критична. За словами колишнього представника омбудсмена в Донецькій і Луганській областях Павла Лисянського, лікарні на окупованій території переповнені, засобів індивідуального захисту в аптеках ОРДЛО не вистачає, обмежувальні заходи, такі як соціальна дистанція і масковий режим, не діють.
 

Ще на цю тему