Чорногорія залишається в НАТО, а від Росії хоче тільки туристів

20:59 15.12.2020

Чорногорія візьме на себе всі зобов'язання, що випливають із членства в НАТО, як фінансові, так і щодо участі в місіях.

Про це заявив прем'єр-міністр Чорногорії Здравко Кривокапич на спільної прес-конференції з Генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом у Брюсселі, повідомляє Балканський оглядач.

Кривокапич пояснив, що коли він в минулому говорив про зміцнення відносин з Росією, то це було пов'язано з економікою, а саме туризмом, оскільки більшість туристів приїжджає в Чорногорію з Росії.

«В частині, яка буде суперечити політиці Альянсу, ми, звичайно, будемо поважати політику Альянсу», – зазначив чорногорський прем'єр.

Говорячи про полігон Синяєвина, де армія Чорногорії мала проводитиме навчання, але нова влада їх відмінила після протесту громадян за підтримки Сербської православної церкви, Кривокапич зазначив, що він ретельно проаналізує всі можливості, які відповідають стандартам НАТО.

«Синяєвина - це перемога громадян, оскільки екологічний простір збережений. Ми повинні знайти найкраще рішення, яке відповідатиме стандартам НАТО і збереже нашу природу», – зазначив він.

Коментуючи спалення прапора НАТО (в якому брав участь його нинішній радник), Кривокапич сказав, що він шкодує про те, що будь-який прапор було підпалено в будь-якій точці Чорногорії.

«У той час я був професором», – зазначив він, натякаючи, що він до цієї історії непричетний.

Щодо радника, то він сказав так: «Люди змінюються, тому ми повинні дозволити цій людині змінитися".

Кривокапич звернув увагу на те, що практика на даний момент показала, що країна, яка є членом НАТО, стане членом ЄС набагато раніше.

«І тому я рекомендую всім піти таким шляхом», – сказав глава чорногорського уряду.

Він також подякував Альянсу за солідарність у боротьбі з пандемією.

Столтенберг подякував Чорногорії за рішучу відданість євроатлантичній інтеграції і заявив, що Чорногорія є промоутером стабільності на Західних Балканах.

«Я вітаю прихильність Чорногорії до регіональної стабільності», – заявив Генсек НАТО.

Столтенберг також привітав збільшення Чорногорією витрат на оборону.

Генеральний секретар Альянсу зазначив, що з нетерпінням чекає співпраці з Кривокапичем і чекає його на саміті наступного року.

Ще на цю тему