Росія встановлює морський «Панцирь-М» на катер Чорноморського флоту

17:30 11.12.2020

Росія встановлює морський ЗРАК «Панцирь-М» на ракетний катер «Шуя» Чорноморського флоту ВМФ Росії.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Зараз на ракетному катері триває модернізація засобів радіолокації.

Роботи проводяться на 13-у судноремонтному заводі Чорноморського флоту Росії, де він знаходиться з 2014 року в рамках ремонту, того ж року він і отримав сучасну назву, а до нього називався Р-71.

До цього періоду катер знаходився на відстої з 2009 року у Карантинній бухті Севастополя.

Ракетний катер «Шуя» під час модернізації на заводі

У жовтні 2019 року на катері «Шуя» сталась пожежа, російські військові тоді стверджували, що пошкоджень ракетному катеру не завдано.

Встановлення зенітного ракетно-артилерійського комплексу «Панцир-М» має відновити можливість боротьби з повітряними цілями, адже розміщений при будівництві катеру «Шуя» ЗРАК «Кортик» було згодом демонтовано.

Ракетний катер «Шуя» (962) – великий ракетний катер (за іншою класифікацією – ракетний корвет) проєкту 12417, призначений для знищення бойових кораблів, транспорту і десантних засобів противника, посилення ППО груп кораблів, транспортів, ракетних і торпедних катерів від низько летючих засобів повітряного нападу, прикриття цих груп від атак легких сил противника.

Його заклали 12 серпня 1981 року не Середньо-Невському суднобудівному-судноремонтному заводі, спуск на воду відбувся 14 вересня 1983 року. Вже у жовтні того ж року по внутрішнім шляхам він перейшов до Керчі де відбулось його дообладнання.

23 серпня 1985 року ракетний катер Р-71 було включено до складу 41 бригади ракетних катерів Чорноморського флоту СРСР.

Основне озброєння катеру – чотири пускові установки протикорабельних ракет П-15М «Термит», а також 76-мм артилерійська установка АК-176.

Ще на цю тему