Голова « Нафтогазу» розраховує, що включені до законопроекту про оборонний бюджет США санкції доб'ють «Північний потік-2»

20:20 09.12.2020

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розраховує, що включений до законопроекту про оборонний бюджет США на 2021 рік розширений пакет санкцій проти газопроводу «Північний потік-2» не дасть змоги реалізувати цей проект.

«Коли документ буде повністю затверджено, санкції поширяться на широкий перелік послуг, без яких завершити російський газопровід буде практично неможливо. Зокрема, на послуги зі страхування і перестрахування, а також сертифікації», – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У зв'язку з цим голова «Нафтогазу» висловив вдячність авторам цієї ініціативи, конгресменам Адаму Кінзінгеру та Денні Геку за забезпечення сильної двопартійної підтримки розширення санкцій.

«Ця ініціатива важлива для енергетичної і національної безпеки регіону», – наголосив Коболєв.

Як повідомлялося, члени Палати представників США у вівторок більшістю голосів підтримали законопроект про оборонний бюджет на фінансовий 2021 рік. Законопроект підтримали 335 членів Палати представників, 78 проголосували проти. Це понад дві треті голосів, необхідних для скасування президентського вето, хоча немає упевненості, що деякі законодавці Республіканської партії проголосують за його скасування.

Наступним кроком буде направлення законопроекту в Сенат, де, як очікується, його також буде ухвалено за підтримки двох партій.

Законопроект, зокрема, включає положення про посилення американських санкцій проти російських трубопровідних проектів «Північний потік-2» і «Турецький потік». Зокрема, проект передбачає санкції за сприяння продажу, оренді або наданню трубоукладальних суден для будівництва газопроводів, надання страхування та перестрахування, а також послуг чи приміщень для технічної модернізації суден, пов'язаних із будівництвом газопроводу.

Будівництво газопроводу «Північний потік-2» силами європейських підрядників було зупинено через санкції США. З огляду на ці санкції роботу зупинив підрядник - швейцарська Allseas, яка прокладала труби. У прокладенні труб були задіяні три судна компанії - Pioneering Spirit, Solitaire та Audacia. «Газпром» заявив про намір добудувати газопровід власними силами.

Ще на цю тему