Болгарія та ще кілька країн призупинили євроінтеграцію Сербії

15:43 09.12.2020

Нові розділи в переговорах із Сербією не будуть відкриті Євросоюзом до кінця цього року, оскільки необхідна домовленість держав-членів ЄС не досягнута.

«Міжурядова конференція ЄС-Сербія в цей період не проводитиметься, враховуючи відсутність домовленості про відкриття будь-якого розділу через оцінку кількома державами-членами щодо недостатнього прогресу у сфері верховенства права», – зазначила Рада Європейського Союзу.

Нідерланди, Бельгія, Данія, Швеція, Фінляндія, Німеччина та Болгарія не дали зеленого світла для початку переговорів по Розділу 2 про свободу пересування робітників, посилаючись на недоліки та затримки в реформах верховенства права та нещодавній щорічний звіт Єврокомісії, зазначають дипломатичні джерела.

Відповідно до правил переговорів між Сербією та ЄС, прогрес у Розділах 23 і 24 щодо верховенства права визначає темпи прогресу в усіх інших розділах, і держави-члени можуть уповільнити або навіть призупинити переговори, якщо прогресу в цих ключових сферах не буде.

Це рішення означає, що вперше з початку переговорів про членство Сербія не відкриє жодного розділу переговорів протягом одного року.

В ході переговорів, які розпочались у січні 2014 року, Сербія відкрила 18 переговорних розділів з 35.

У минулому році було відкрито два розділи, востаннє в грудні 2019 року - Розділ 4 Про вільний рух капіталу.

Ще на цю тему